In de foodybox die ik 4 keer per jaar van kroon op het werk (persburo) krijg zaten deze keer zeer bijzondere paddenstoelen: eikhaas en koraalzwam. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ze leken me goed te passen bij de Leffe Bruin die ook in de box zat.
Leffe bruin is een donker abdijbier en ik dacht dat de combinatie met de paddenstoelen wel eens een erg lekkere risotto op zou kunnen leveren. En dat klopte!
Bijna ging het hele feest niet door. Op de dag dat de foodybox geleverd werd had ik ’s avonds een workshop vis fileren en kwam ik laat thuis. Maarten zat lekker te netflixen en meldde bij mijn thuiskomst dat hij het erg lief vond dat ik Leffe voor hem mee had genomen. Ik zei dat die uit de foodybox kwamen en dat ik daar nog iets mee ging maken, waarna hij zijn halflege glas omhoog hield en droog meldde: ” oh, eh, dit is de tweede”. Maar ze waren wel erg lekker. De volgende dag heb ik dus maar nieuwe Leffe Bruin gehaald.
Eikhaas en koraalzwam zijn niet zo makkelijk te krijgen. Je kunt het bij Hanos vinden en op sommige markten (Noordermarkt). De paddenstoelen zijn ook vrij duur. Je kunt als vervanging ook andere paddenstoelen gebruiken. Het abdijbier is ook te vervangen door ander bier. Uiteraard verandert de smaak dan wel iets, maar het zal best lekker blijven.
Risotto met eikhaas, koraalzwam en Leffe Bruin
Ingrediënten voor 3 personen
- 150 gram eikhaas
- 150 gram koraalzwam
- 3 bosuitjes
- 1 teentje (gerookte) knoflook
- 300 gram risottorijst
- 300 ml Leffe Bruin
- 700 ml bouillon
- 100 gram bacon
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- een flinke hand gehakte peterselie
- scheutje olie
- peper en zout
- klontje boter
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht)
Verwarm de olie in een braadpan die ook in de oven kan. Hak de knoflook fijn en bak even op laag vuur in de braadpan. Snijd de bosui in ringetjes en doe ze bij de knoflook. Snijd dan de champignons in stukjes (zo groot je wilt, ik deed ongeveer 1 cm) en bak ze even mee.
Voeg dan de rijst toe en roer even om tot de rijst glazig wordt. Doe er dan het bier en de bouillon bij en roer even goed door. Zet de pan dan zonder deksel in de oven en laat de rijst in ongeveer 25 minuten gaar worden.
Snijd intussen de bacon in reepjes en bak ze in de koekenpan tot ze een beetje knapperig worden.
Als de rijst gaar is doe je er 2 eetlepels Parmezaanse kaas, het grootste deel van de peterselie (bewaar een beetje om te garneren) en het klontje boter in en laat je de pan nog een minuutje met de deksel erop staan. Roer er dan de bacon door en serveer met de overgebleven peterselie en Parmezaanse kaas.
De foodybox heb ik gekregen. Ik had niet de verplichting over de produkten te schrijven en het enthousiasme is geheel van mezelf.
Geef een reactie