Ook deze maand gaf ik me weer op voor de foodblogswap. Je krijgt een ander blog toebedeeld, zoekt een recept uit waar je je eigen slinger aan geeft en publiceert dat op je eigen blog. Deze maand mocht ik iets maken van Funkyfood. Keus genoeg op dit blog en hoewel hoewel dat het kiezen vaak lastig maakt koos ik al snel voor de venkelrisotto met Hollandse garnalen en dragon. Ik ben namelijk gek op risotto en grijp dus elke kans aan een nieuwe variant te proberen. Hier vind je nog veel meer risottorecepten.
Als je deze risotto liever alcoholvrij maakt vervang je de wijn door extra bouillon. De ouzo laat je gewoon weg. Evt kun je die vervangen door een klein scheutje citroensap waardoor de risotto een frissere smaak krijgt.
Risotto met venkel en Hollandse garnalen
Ingrediënten voor 3 personen
- 2 eetlepels olie
- 1 sjalotje
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram risottorijst
- 1 venkel
- 600 ml vis- of groentebouillon
- 100 ml witte wijn
- flinke hand dille
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram Hollandse garnalen
- peper en zout
- scheutje ouzo
- 50 gram roomboter
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snipper het sjalotje en de knoflook. Snijd de venkel in kleine stukjes. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem. Fruit het sjalotje even en doe er dan de knoflook en de venkel bij. Voeg na een paar minuten de risottorijst toe en fruit die even mee terwijl je blijft roeren.
In de oven
Doe in 1 keer de bouillon en de wijn in de pan en roer nog even door. Zet de pan (met of zonder deksel) daarna op een rooster in het midden van de oven. Laat de rijst in ongeveer 45 minuten gaar worden. Test aan het eind van de kooktijd of de rijst gaar is en of er nog wat bouillon bij moet om een mooie romige massa te krijgen. De rijst mag niet droog zijn, maar de bouillon moet wel bijna volledig in de rijst getrokken zijn.
Als de rijst gaar is roer je het een keer goed door en voeg je de boter, ouzo, dille, geraspte kaas en garnalen toe. Houd een beetje dille en garnalen achter om mee te garneren. Laat een paar minuten staan met het deksel op de pan, roer nog een keertje door en serveer direct.
Op het fornuis
Blus de rijst af met de wijn (of met een lepel bouillon). Voeg daarna steeds een soeplepel bouillon toe terwijl je blijft roeren. Als de bouillon door de rijst is opgenomen voeg je een nieuwe lepel toe. Dit doe je tot de bouillon op is. Als de rijst dan nog niet gaar is voeg je een beetje meer bouillon toe. Zet daarna de warmtebron uit en roer de boter, kaas, garnalen, ouzo en dille door de risotto. Houd een beetje dille en garnalen achter om mee te garneren. Laat een paar minuten staan met het deksel op de pan, roer nog een keertje door en serveer direct.
Geef een reactie