
Misschien zagen jullie op mijn instagram al wat schattige lammetjes voorbij komen. Die lammetjes wonen in Brabant. Daar organiseerde Francine van Heerlijke Happen een ontzettend leuk event voor foodbloggers/-instagrammers op geitenboerderij Lekker gemekker. We kregen een presentatie van boer Johan, maakten ijs met medewerkster Els en aten een heerlijke lunch in de zonovergoten tuin met wraps van Jessica van Meat Jess en salades van Francine. Daarna bekeken we het geitengedeelte van het bedrijf en mochten we knuffelen met de veel te schattige lammetjes. Ik had diverse mensen verteld dat ik naar lekker gemekker zou gaan en de dag ervoor vroeg iemand: hoe heette dat nou ook alweer wat je morgen gaat doen? Rocken met bokken? Dat vond ik zo grappig dat ik deze post maar zo heb genoemd.

Presentatie
John vertelde hoe de geitenhouderij veranderd is in de loop van de jaren. De regels zijn enorm aangescherpt en er wordt tegenwoordig veel meer geitenmelk geproduceerd.
De geitenmelkconsumptie is enorm gestegen de laatste jaren. Omdat een vrouwtje moet lammeren om melk te kunnen geven worden er daardoor dus veel lammetjes geboren. Zeker de helft van die lammetjes bestaat uit bokjes. Die bokjes geven geen melk en zijn dus eigenlijk overbodig. Het geitenlamsvlees is erg lekker, maar minder bekend bij het grote publiek. En onbekend maakt onbemind. Daar moet verandering in komen volgens boer Johan en hij doet er dus van alles aan om het eten van geitenvlees te promoten. Hij vertelt gepassioneerd over zijn bedrijf en heeft veel rondleidingen op zijn bedrijf gegeven. Hij hoopt dat geitenboeren meer zullen gaan samenwerken om zo geitenvlees een positiever imago te geven en daardoor een grotere afzetmarkt in eigen land te creëren.

IJs van geitenmelk
We mochten ook meehelpen in het ijspaleis van Els. In een grote machine draaide daar een mengsel van geitenmelk, eidooier, suiker en geitenroom. Wij tapten om de beurt 4 liter uit de tank en goten het in de enorme ijsmachine ernaast.

Met een toevoeging in de vorm van de gewenste smaak leverde dat een heerlijk ijsje op. En zo vreemd als ijs van geitenmelk misschien klinkt smaakt het echt niet. Ik denk dat veel mensen niet eens zouden proeven dat het geen ijs van koemelk is. Het ijs van Lekker gemekker wordt onder andere in de volgende smaken gemaakt: aardbeien, vanille, chocolade, bokkenpootjes, karamel zeezout, kokos en cookies.

Lunch
We hadden inmiddels best trek gekregen, dus de uitnodiging om te komen lunchen werd enthousiast in ontvangst genomen. Wat werden we verwend! Jessica van Meat Jess maakte een wrap voor ons met lekker mals bokkenvlees en groenten uit de oven.

Francine had brood meegenomen met verse kruidenboter in 2 smaken en 2 grote salades die aangevuld werden met geitenkaas van de Bettinahoeve.

Er was verse geitenmelk en geitenkarnemelk en we sloten af met zo’n lekker ijsje van Lekker Gemekker.
Geiten

Na de lunch was het dan eindelijk tijd voor het knuffelen van de geitjes. Wat waren ze schattig! Ik ben helemaal niet zo’n dierenfan, maar van die kleine lammetjes zijn wel echt vrij onweerstaanbaar.

We keken ook nog even bij de grotere geiten en toen was het toch echt tijd om weer op huis aan te gaan.

Met een heerlijke goodiebag vol streekprodukten en een tevreden gevoel reed ik terug naar Haarlem. Wat een leuke dag!
Super leuk stuk
Dankjewel Johan! Het was ook een heel leuke boerderij met een bevlogen eigenaar 😉