Een tijd geleden maakte ik een pannetje suddervlees dat niet zo goed lukte. Er zat veel te weinig smaak aan het vlees. De jus was overigens wel lekker. De jus heb ik in kleine porties ingevroren en met het vlees zat ik een beetje in mijn maag. Tot ik bedacht dat ik er kroketten mee kon maken. En aangezien wij gek zijn op een satékroketje van de Febo op zijn tijd werden het satékroketten. Of eigenlijk bitterballen, want na 4 kroketten draaien na een drukke werkdag had ik het er wel mee gehad en besloot ik dat bitterballen sneller gingen. De ragout had ik een dag eerder al gemaakt. Toen ik daarmee klaar was verzon ik dat ik niets opgeschreven had en dacht ik tegen beter weten in dat ik dat wel zou onthouden als ze lekker waren. Eenmaal klaar heb ik ze in de vriezer gedaan en een week later hebben we er eentje geproefd. En die bleek ontzettend lekker. Uiteraard was ik de hoeveelheden van de ingrediënten inmiddels vergeten en kon ik het recept niet bloggen.
Intussen stond er wel een restant kip in de koelkast waar ik dezelfde dag nog iets mee moest en dus ging de satékroket direct in de herkansing. En nu schreef ik de ingrediënten op terwijl ze in de pan gingen. Het resultaat zag er prima uit, maar na het bakken bleek de smaak toch niet helemaal zoals de eerste keer. Pffff, beetje jammer.
Poging 3 verliep naar tevredenheid, maar is wel iets omslachtiger. Ik maakte namelijk eerst pittig stoofvlees dat zo lekker was dat ik het bijna zonde vond er satékroketten van te maken. Het stoofvlees liet ik net zo lang pruttelen tot het vocht bijna ingekookt was en het vlees met een dikke sauslaag bedekt was. Met 2 vorken haalde ik het vlees uit elkaar en zo ging het de ragout in. De foto is weliswaar niet zo mooi, maar zo kun je wel zien hoe de verhouding saus en vlees is.
Aangevuld met de overige ingrediënten werd dit een zeer geslaagde kroketvulling. Lekker pittig en rijk gevuld met vlees. Je kunt voor dit recept ook een ander restje vlees gebruiken, maar dan zul je de ragout iets sterker moeten kruiden.
Satékroket
Ingrediënten voor 10 kroketten
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 380 ml bouillon
- 450 gram stoofvlees
- 1 eetlepel pindakaas
- 1 theelepel sereh
- 1theelepel laos
- 1 theelepel gember
- 1 theelepel five spices
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 theelepel ketjap
- flinke snuf witte peper
- 3 eieren
- bloem
- 65 gram paneermeel of panko (fijngemaakt in vijzel of keukenmachine)
- 65 gram paneermeel of panko (zo uit de zak)
Rol de kroketten eerst door de bloem, daarna door het geklopte ei en tenslotte door het paneermeel.
Frituur de satékroketten in olie/frituurvet van 175 graden .Je hoeft de kroketten maar kort te bakken. Bij mij waren ze na 2,5 tot 3 minuten al goed. Als je ze invriest en daarna bakt zijn ze na een minuut of 5 goed.
Niels
Hoe heb jij het pittige stoofvlees gemaakt VOORDAT het in de ragout gaat?
Martine
Dankjewel voor het stellen van deze vraag Niels! Met de verhuizing van mijn blog een half jaar geleden is de link van het stoofvlees kennelijk niet goed meegekomen. Ik heb het gelijk aangepast, dus nu word je wel doorgestuurd naar het recept van het pittige stoofvlees.
Hoi Martine,
Dank je wel voor het recept.
Ziet er heerlijk uit.
Bij de bereiding staat dat je laos dient toe te voegen.
Echter zie ik de laos niet bij de ingrediënten staan.
En wat dient er met de knoflook, de sjalot en de sereh te gebeuren?
Hoe gaat de bereiding verder nadat de salpicon opgestijfd is in de koelkast?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoorden.
Groetjes,
Manolito
Hoi Manolito,
Ik heb het recept aangepast en hoop dat ze goed gaan lukken. De knoflook en sjalot heb ik er uit gelaten omdat er al ui en knoflook in het vlees zit. Ik denk dat ik zowel sereh als laos gebruikt heb dus die heb ik er beide in gezet. Dat de bereidingswijze voor de helft verdwenen is heeft denk ik te maken met het omzetten van mijn blog een paar jaar geleden. Hoe dan ook is het allemaal slordig dus ik ben blij dat je me er op gewezen hebt.
Groetjes, Martine