• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Satékroketten

8 december 2016 By Martine 2 Reacties

Een tijd geleden maakte ik een pannetje suddervlees dat niet zo goed lukte. Er zat veel te weinig smaak aan het vlees. De jus was overigens wel lekker. De jus heb ik in kleine porties ingevroren en met het vlees zat ik een beetje in mijn maag. Tot ik bedacht dat ik er kroketten mee kon maken. En aangezien wij gek zijn op een satékroketje van de Febo op zijn tijd werden het satekroketten. Of eigenlijk bitterballen, want na 4 kroketten draaien na een drukke werkdag had ik het er wel mee gehad en besloot ik dat bitterballen sneller gingen. De ragout had ik een dag eerder al gemaakt. Toen ik daarmee klaar was verzon ik dat ik niets opgeschreven had en dacht ik tegen beter weten in dat ik dat wel zou onthouden als ze lekker waren. Eenmaal klaar heb ik ze in de vriezer gedaan en een week later hebben we er eentje geproefd. En die bleek ontzettend lekker. Uiteraard was ik de hoeveelheden van de ingrediënten inmiddels vergeten en kon ik het recept niet bloggen.
Intussen stond er wel een restant kip in de koelkast waar ik dezelfde dag nog iets mee moest en dus ging de satékroket direct in de herkansing. En nu schreef ik de ingrediënten op terwijl ze in de pan gingen. Het resultaat zag er prima uit, maar na het bakken bleek de smaak toch niet helemaal zoals de eerste keer. Pffff, beetje jammer.
Poging 3 verliep naar tevredenheid, maar is wel iets omslachtiger. Ik maakte namelijk eerst pittig stoofvlees dat zo lekker was dat ik het bijna zonde vond er satékroketten van te maken. Het stoofvlees liet ik net zo lang pruttelen tot het vocht bijna ingekookt was en het vlees met een dikke sauslaag bedekt was. Met 2 vorken haalde ik het vlees uit elkaar en zo ging het de ragout in. De foto is weliswaar niet zo mooi, maar zo kun je wel zien hoe de verhouding saus en vlees is.

Aangevuld met de overige ingrediënten werd dit een zeer geslaagde kroketvulling. Lekker pittig en rijk gevuld met vlees. Je kunt voor dit recept ook een ander restje vlees gebruiken, maar dan zul je de ragout iets sterker moeten kruiden.

Satékroket

Ingrediënten voor 10 kroketten

 
Voor de vulling
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 380 ml bouillon
  • 450 gram stoofvlees
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel sereh
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel five spices
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 theelepel ketjap
  • flinke snuf witte peper
Voor het paneren
  • 3 eieren
  • 65 gram paneermeel of panko (fijngemaakt in vijzel of keukenmachine)
  • 65 gram paneermeel of panko (zo uit de zak)
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg in een keer alle bloem toe en roer goed door. Laat een minuut of 2 zachtjes bakken zodat de bloem gaar wordt en giet dan een scheutje bouillon bij de roux (het mengsel van boter en bloem). Roer goed door tot de bouillon is opgenomen en doe er dan weer een scheut bouillon bij. Roer weer tot de bouillon is opgenomen en doe er dan weer bouillon bij. De ragout moet de dikte krijgen van de inhoud van een warme kroket. Niet te dun dus. Kijk na 300 ml bouillon toevoegen even of de dikte goed genoeg is. Als je na het toevoegen van het stoofvlees denkt dat de ragout te dik is kun je de overige bouillon altijd nog toevoegen. Beter een iets te dikke ragout dan te dunne. Dan krijg je de kroketten nl niet gerold.
Als je de ragout op dikte hebt roer je er de pindakaas, sojasaus en sambal door. Voeg de gember, peper, five spices en laos toe en roer goed door. Roer het stoofvlees door de ragout (die inmiddels salpicon heet, een dikke ragout) en proef of de salpicon op smaak is. Houd er rekening mee dat de smaak gerust iets sterker mag zijn dan je nodig denkt te vinden omdat de kroketten nog gepaneerd worden. Voeg evt nog wat extra van 1 van de ingrediënten toe en laat hem dan opstijven in de koelkast (minstens een paar uur, maar liefst een nacht).

Categorie: borrelhapje Tags: kroket

Vorig bericht: « Slagroomtruffels met rum
Volgend bericht: Groene dumplings met varkensgehakt »

Lees Interacties

Reacties

  1. Niels

    28 februari 2020 om 01:33

    Hoe heb jij het pittige stoofvlees gemaakt VOORDAT het in de ragout gaat?

    Beantwoorden
    • Martine

      28 februari 2020 om 08:57

      Dankjewel voor het stellen van deze vraag Niels! Met de verhuizing van mijn blog een half jaar geleden is de link van het stoofvlees kennelijk niet goed meegekomen. Ik heb het gelijk aangepast, dus nu word je wel doorgestuurd naar het recept van het pittige stoofvlees.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Door naar de volgende camping, dus lekker een ontb Door naar de volgende camping, dus lekker een ontbijtje onderweg. #keswick #lakedistrict #breakfast #ontbijt #travel #engeland #uk
Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in