• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Satékroketten

8 december 2016 By Martine 2 Reacties

Een tijd geleden maakte ik een pannetje suddervlees dat niet zo goed lukte. Er zat veel te weinig smaak aan het vlees. De jus was overigens wel lekker. De jus heb ik in kleine porties ingevroren en met het vlees zat ik een beetje in mijn maag. Tot ik bedacht dat ik er kroketten mee kon maken. En aangezien wij gek zijn op een satékroketje van de Febo op zijn tijd werden het satekroketten. Of eigenlijk bitterballen, want na 4 kroketten draaien na een drukke werkdag had ik het er wel mee gehad en besloot ik dat bitterballen sneller gingen. De ragout had ik een dag eerder al gemaakt. Toen ik daarmee klaar was verzon ik dat ik niets opgeschreven had en dacht ik tegen beter weten in dat ik dat wel zou onthouden als ze lekker waren. Eenmaal klaar heb ik ze in de vriezer gedaan en een week later hebben we er eentje geproefd. En die bleek ontzettend lekker. Uiteraard was ik de hoeveelheden van de ingrediënten inmiddels vergeten en kon ik het recept niet bloggen.
Intussen stond er wel een restant kip in de koelkast waar ik dezelfde dag nog iets mee moest en dus ging de satékroket direct in de herkansing. En nu schreef ik de ingrediënten op terwijl ze in de pan gingen. Het resultaat zag er prima uit, maar na het bakken bleek de smaak toch niet helemaal zoals de eerste keer. Pffff, beetje jammer.
Poging 3 verliep naar tevredenheid, maar is wel iets omslachtiger. Ik maakte namelijk eerst pittig stoofvlees dat zo lekker was dat ik het bijna zonde vond er satékroketten van te maken. Het stoofvlees liet ik net zo lang pruttelen tot het vocht bijna ingekookt was en het vlees met een dikke sauslaag bedekt was. Met 2 vorken haalde ik het vlees uit elkaar en zo ging het de ragout in. De foto is weliswaar niet zo mooi, maar zo kun je wel zien hoe de verhouding saus en vlees is.

Aangevuld met de overige ingrediënten werd dit een zeer geslaagde kroketvulling. Lekker pittig en rijk gevuld met vlees. Je kunt voor dit recept ook een ander restje vlees gebruiken, maar dan zul je de ragout iets sterker moeten kruiden.

Satékroket

Ingrediënten voor 10 kroketten

 
Voor de vulling
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 380 ml bouillon
  • 450 gram stoofvlees
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel sereh
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel five spices
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 theelepel ketjap
  • flinke snuf witte peper
Voor het paneren
  • 3 eieren
  • 65 gram paneermeel of panko (fijngemaakt in vijzel of keukenmachine)
  • 65 gram paneermeel of panko (zo uit de zak)
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg in een keer alle bloem toe en roer goed door. Laat een minuut of 2 zachtjes bakken zodat de bloem gaar wordt en giet dan een scheutje bouillon bij de roux (het mengsel van boter en bloem). Roer goed door tot de bouillon is opgenomen en doe er dan weer een scheut bouillon bij. Roer weer tot de bouillon is opgenomen en doe er dan weer bouillon bij. De ragout moet de dikte krijgen van de inhoud van een warme kroket. Niet te dun dus. Kijk na 300 ml bouillon toevoegen even of de dikte goed genoeg is. Als je na het toevoegen van het stoofvlees denkt dat de ragout te dik is kun je de overige bouillon altijd nog toevoegen. Beter een iets te dikke ragout dan te dunne. Dan krijg je de kroketten nl niet gerold.
Als je de ragout op dikte hebt roer je er de pindakaas, sojasaus en sambal door. Voeg de gember, peper, five spices en laos toe en roer goed door. Roer het stoofvlees door de ragout (die inmiddels salpicon heet, een dikke ragout) en proef of de salpicon op smaak is. Houd er rekening mee dat de smaak gerust iets sterker mag zijn dan je nodig denkt te vinden omdat de kroketten nog gepaneerd worden. Voeg evt nog wat extra van 1 van de ingrediënten toe en laat hem dan opstijven in de koelkast (minstens een paar uur, maar liefst een nacht).

Categorie: borrelhapje Tags: kroket

Vorig bericht: « Slagroomtruffels met rum
Volgend bericht: Groene dumplings met varkensgehakt »

Lees Interacties

Reacties

  1. Niels

    28 februari 2020 om 01:33

    Hoe heb jij het pittige stoofvlees gemaakt VOORDAT het in de ragout gaat?

    Beantwoorden
    • Martine

      28 februari 2020 om 08:57

      Dankjewel voor het stellen van deze vraag Niels! Met de verhuizing van mijn blog een half jaar geleden is de link van het stoofvlees kennelijk niet goed meegekomen. Ik heb het gelijk aangepast, dus nu word je wel doorgestuurd naar het recept van het pittige stoofvlees.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Geïnspireerd door @elisabethsmagazine maakte ik d Geïnspireerd door @elisabethsmagazine maakte ik deze bladerdeeg rolletjes met salami en kaas voor de Swiepswoepswap van @bakkenmetlisanne. Heerlijk als borrelhapje of als onderdeel van een buffet.

#swiepswoepswap #bladerdeeg #kaas #salami #borrelhapje #buffet #food #foodblogger
Nog meer fudge... #fudge #boroughmarket#whirld #uk Nog meer fudge...
#fudge #boroughmarket#whirld #uk #ennatuurlijkookweergekocht #boroughmarketlondon #londen #london #travel
Het zag er zeer instagrammable uit, maar dit was n Het zag er zeer instagrammable uit, maar dit was niet echt een lekkere hot chocolate.
#hotchocolate #structuurnietlekkerenmetwater #beetjejammer #hetzagerwelmooiuit
Instagram bericht 17866221207032541 Instagram bericht 17866221207032541
Fudge! 😍 Fudge! 😍
Met de bus naar het Postal museum. Je leert daar v Met de bus naar het Postal museum. Je leert daar van alles over de geschiedenis van de post. Superleuk dat je met een postkarretje door de oude posttunnels rijdt en intussen via beelden op de muren ziet hoe het vroeger ging. #postalmuseumlondon #postalmuseum #post #londen #london #uk #stedentrip #solotrip #museum #travel
Dag 1 gisteren in Londen was heerlijk. Die blauwe Dag 1 gisteren in Londen was heerlijk. Die blauwe lucht alleen was natuurlijk al fantastisch. Camden market was fijn en werd pas druk toen ik weer weg ging. Borough market was zo afgeladen dat ik er weer weg ging. Dat doe ik een van de volgende dagen nog wel een keer. Daarna een heerlijke wandeling langs de theems om via de South Bank Wintermarket de metro richting hotel te pakken en mijn voeten even rust te gunnen. Vandaag weer proberen om wat minder stappen te zetten 😬.
#london #londen #southbank #camden #amywinehouse #veelteveelstappen #stedentrip #travel #stedentrip #lovelondon #uk #reizenisfijn #boroughmarketlondon #boroughmarket
Gisteren waren we even in Hoofddorp en we lunchten Gisteren waren we even in Hoofddorp en we lunchten met een lekkere bah mi bij @vietntea. Uiteraard moest daar ook een loempia bij 😀

@lunch @vietnamesefood @bahnmi @loempia #hoofddorp @weekend
Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in