Er komt mooi weer aan en dat levert hier in huis altijd een enorme zin in kamperen op. Het laatste weekend dat we kampeerden was in oktober. We stonden toen een nachtje in het bos bij Zeist en deden ’s avonds lekker de barbecue (en daarna het kampvuur) aan. Ik had deze spiesen thuis al klaargemaakt, dus dat was lekker makkelijk. De kolen waren eigenlijk iets te groot voor de barbecue en ze brandden dan ook niet echt lekker op, maar dat kon de pret niet drukken. De hitte was groot genoeg om ze snel gaar te roosteren. Je kunt deze spiesen ook prima onder de grill of in een grillpan roosteren. En als je geen grill(pan) hebt kun je de stukjes vlees en groenten ook gewoon in een koekenpan bakken. Ziet er wat anders uit, maar smaakt prima.
Ik legde de varkenshaas de avond voor we vertrokken al in de marinade en maakte de spiesen op de dag zelf.
Shaslick met varkenshaas
Ingrediënten voor 5 flinke spiesen
- 450 gram varkenshaas
- 1 paprika
- 1 middelgrote ui
- 175 gram gerookt spek
voor de marinade
- 1 eetlepel mayonaise
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder (hot)
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel gemalen korianderzaad
- 0,5 theelepel gemalen komijnzaad
Snijd de varkenshaas in blokjes. Als je grote spiesen gebruikt snijd je de blokjes wat groter dan wanneer je bijv. satéprikkers gebruikt. Snijd de knoflook in ragfijne stukjes of doe ze door een knoflookpers. Meng met de overige ingrediënten van de marinade. Meng het vlees met de marinade en laat het een paar uur (of langer) in de koelkast intrekken in een bakje of diepvrieszak. Als je houten stokjes gebruikt en de spiesen op de barbecue wilt roosteren leg je de stokjes van te voren een paar uur in een bakje water zodat ze niet verbranden.
Snijd de paprika, de ui en het spek in niet te kleine stukken. Rijg afwisselend een stukje spek, paprika, ui en vlees aan de spies tot je de spies vol genoeg vindt. Rooster ze in een grillpan, onder de grill in de oven of op de barbecue.
Geef een reactie