• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Sinterklaastraditie: koek vergulden

1 december 2012 By Martine Reageer

Koek vergulden is een oude traditie. Tot in de 19e eeuw gaven vrijgezelle jongens en meisjes elkaar lekkernijen op 5 december. Men kon een vrijer van speculaas kopen en die dan bij de bakker versieren met bladgoud en zilver. Er werden ook wel suikerharten gegeven. Het koek vergulden bestaat nog steeds, maar dan in een modernere vorm.
In het verleden deed ik dit met de welpen van mijn scoutinggroep, inmiddels doe ik het met de cliënten van de zorgboerderij waar ik werk. En het is eigenlijk altijd groot succes. Bijna iedereen vindt het leuk om te doen.
Een goede voorbereiding is wel belangrijk, want als ze eenmaal zitten willen ze beginnen en het maken van de diverse glazuren is best nog even een klusje.
Het glazuur is ruim voldoende voor zeker 15 personen, maar dan moet je ze wel in groepjes om de beurt laten werken. het delen van de bakjes wordt anders erg lastig. Mijn ervaring is dat een groepje van 5 nog lekker werkt als ze aan een niet te grote tafel zitten zodat iedereen er goed bij kan.

Wat heb je nodig

  • per persoon een grote taaipop (of allemaal kleine taaipopjes)
  • poedersuiker (zeker wel 3 pakken of bussen)
  • kleurstoffen (liefst op natuurlijke basis), Cacao geeft een mooie kleur bruin.
  • hagelslag, snoepjes (manna)
  • kwastjes
  • evt spuitjes (vinden ze geweldig en kun je goed mee doseren; te koop bij Baco in IJmuiden)
  • bakjes om glazuur en versiering in te doen
  • theelepels om het glazuur mee te roeren
  • borden om de kwastjes en spuitjes op te leggen
  • aluminiumfolie om poppen op te laten drogen
  • stickertjes om naast de pop te plakken zodat je onthoudt welke van wie is
  • pen zodat je de stickers ook kunt beschrijven
  • evt plastic folie of zakken om de poppen in te pakken (dan ook schaar en plakband)
Zorg dat je alle voorbereidingen klaar hebt als je wilt gaan beginnen. Afhankelijk van nivo, leeftijd en/of de situatie is het nl wel handig een beetje in de buurt te blijven om aanwijzingen te geven en te voorkomen dat alle kleuren gelijk door elkaar gaan en/of het een enorme troep wordt.
Doe de versiersels in bakjes en bekleed een tafel/ aanrecht o.i.d. met aluminiumfolie.
Vul een bakje met poedersuiker en doe er een klein beetje water bij. Pas op, want het wordt snel te dun. Op zich geen probleem, want dan voeg je gewoon weer poedersuiker toe tot het de gewenste dikte heeft. Goed roeren zodat er geen klontjes meer in zitten. Doe er een heel klein snufje kleurstof bij en roer nog eens goed door. Het glazuur moet de dikte van vla hebben. Je moet het nog net goed op kunnen zuigen met een injectiespuitje. Is het dunner, dan loopt het erg uit op de pop. Zo maak je diverse schaaltjes met glazuur.
Leg van te voren goed uit dat er per kleur bijv 1 spuitje en/of kwastje gebruikt wordt, anders blijf je dingen schoonspoelen. Het is het handigst om tussendoor de spuitjes en kwastjes op een bord te leggen. Anders glijden de spuitjes al snel volledig in een bakje glazuur. Dan kan iedereen de pop versieren en daarna te drogen leggen op de folie.
Van het proces kan ik i.v.m de privacy van de cliënten geen foto’s laten zien, maar dit zijn nog een paar resultaten:

Categorie: taart, koek en zoet Tags: koek, sinterklaas

Vorig bericht: « Kruidnoten
Volgend bericht: Oma’s Suikerhart »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in