• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Sinterklaastraditie: koek vergulden

1 december 2012 By Martine Reageer

Koek vergulden is een oude traditie. Tot in de 19e eeuw gaven vrijgezelle jongens en meisjes elkaar lekkernijen op 5 december. Men kon een vrijer van speculaas kopen en die dan bij de bakker versieren met bladgoud en zilver. Er werden ook wel suikerharten gegeven. Het koek vergulden bestaat nog steeds, maar dan in een modernere vorm.
In het verleden deed ik dit met de welpen van mijn scoutinggroep, inmiddels doe ik het met de cliënten van de zorgboerderij waar ik werk. En het is eigenlijk altijd groot succes. Bijna iedereen vindt het leuk om te doen.
Een goede voorbereiding is wel belangrijk, want als ze eenmaal zitten willen ze beginnen en het maken van de diverse glazuren is best nog even een klusje.
Het glazuur is ruim voldoende voor zeker 15 personen, maar dan moet je ze wel in groepjes om de beurt laten werken. het delen van de bakjes wordt anders erg lastig. Mijn ervaring is dat een groepje van 5 nog lekker werkt als ze aan een niet te grote tafel zitten zodat iedereen er goed bij kan.

Wat heb je nodig

  • per persoon een grote taaipop (of allemaal kleine taaipopjes)
  • poedersuiker (zeker wel 3 pakken of bussen)
  • kleurstoffen (liefst op natuurlijke basis), Cacao geeft een mooie kleur bruin.
  • hagelslag, snoepjes (manna)
  • kwastjes
  • evt spuitjes (vinden ze geweldig en kun je goed mee doseren; te koop bij Baco in IJmuiden)
  • bakjes om glazuur en versiering in te doen
  • theelepels om het glazuur mee te roeren
  • borden om de kwastjes en spuitjes op te leggen
  • aluminiumfolie om poppen op te laten drogen
  • stickertjes om naast de pop te plakken zodat je onthoudt welke van wie is
  • pen zodat je de stickers ook kunt beschrijven
  • evt plastic folie of zakken om de poppen in te pakken (dan ook schaar en plakband)
Zorg dat je alle voorbereidingen klaar hebt als je wilt gaan beginnen. Afhankelijk van nivo, leeftijd en/of de situatie is het nl wel handig een beetje in de buurt te blijven om aanwijzingen te geven en te voorkomen dat alle kleuren gelijk door elkaar gaan en/of het een enorme troep wordt.
Doe de versiersels in bakjes en bekleed een tafel/ aanrecht o.i.d. met aluminiumfolie.
Vul een bakje met poedersuiker en doe er een klein beetje water bij. Pas op, want het wordt snel te dun. Op zich geen probleem, want dan voeg je gewoon weer poedersuiker toe tot het de gewenste dikte heeft. Goed roeren zodat er geen klontjes meer in zitten. Doe er een heel klein snufje kleurstof bij en roer nog eens goed door. Het glazuur moet de dikte van vla hebben. Je moet het nog net goed op kunnen zuigen met een injectiespuitje. Is het dunner, dan loopt het erg uit op de pop. Zo maak je diverse schaaltjes met glazuur.
Leg van te voren goed uit dat er per kleur bijv 1 spuitje en/of kwastje gebruikt wordt, anders blijf je dingen schoonspoelen. Het is het handigst om tussendoor de spuitjes en kwastjes op een bord te leggen. Anders glijden de spuitjes al snel volledig in een bakje glazuur. Dan kan iedereen de pop versieren en daarna te drogen leggen op de folie.
Van het proces kan ik i.v.m de privacy van de cliënten geen foto’s laten zien, maar dit zijn nog een paar resultaten:

Categorie: taart, koek en zoet Tags: koek, sinterklaas

Vorig bericht: « Kruidnoten
Volgend bericht: Oma’s Suikerhart »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in