Tiramisupuristen vinden ongetwijfeld dat deze tiramisu geen tiramisu mag heten. Geen koffie, geen lange vingers en geen eieren. Eigenlijk vind ik dat ook, maar ik noem het lekker toch tiramisu. Want er zit wel oploskoffie en cacao in en mascarpone en het heeft laagjes. Misschien mag het dan ook wel triffle heten met die laagjes en fruit en slagroom?
Maar goed; deze tiramisu maakte ik naar aanleiding van de foodblogswap van juli van By Andréa Janssen . Andréa heeft een blog waar veel verschillende recepten op staan, waaronder een grote hoeveelheid desserts. De keuze was snel gemaakt. In Italië aten we namelijk een heerlijke tiramisu met koekjes en die wilde ik thuis ook eens maken. Ik gebruikte dit recept voor chocoladetiramisu en paste dat een beetje aan. We hadden namelijk nog kersen liggen en ik had een miniflesje rum (Ron Abuelo)gekregen in de foodybox. Die verwerkte ik allebei in mijn versie.
Deze variant is (als je de alcohol vervangt door een koude koffie en het vanille-extract door een lepeltje vanillesuiker) heel geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen want er zitten geen rauwe eieren in.
Zet de tiramisu eventueel een paar uur in de koelkast om op te stijven. De koekjes worden dan wel een stuk minder knapperig. Als je het gelijk eet als het klaar is zijn de koekjes nog knapperig en is het mascarpone mengsel wat lobbiger. Vond ik zelf lekkerder
Tiramisu met kersen en koekjes
Ingrediënten voor 2 personen
- 5 kruimelige koekjes (koggetjes of bijv. chocolatechip cookies)
- 8 kersen
- 200 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- 50 gram kristalsuiker
- 1 eetlepels bruine rum
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel cacao
- 1 theelepel oploskoffie
Klop met een mixer de slagroom lobbig. Mix de mascarpone, suiker, cacao, rum, vanille-extract en oploskoffie tot het goed gemengd is. Spatel de slagroom door het mascarpone mengsel.
Verkruimel een koekje onderin een glas of schaaltje. Schep daar een laag mascarpone mengsel op.
Snijd de kersen doormidden en wip de pit er met een theelepel of mesje uit. Snijd 3 kersen in stukjes en leg ze op de mascarpone laag. Dek de kersen af met mascarpone mengsel en verkruimel er weer een koekje boven.
Maak een laatste laag mascarpone mengsel en garneer met een half koekje en een halve kers of met cacao.
Herhaal dit met het tweede glaasje of bakje.
Rory
Mjam, dat klinkt goed zeg! Sowieso vind ik een gerecht met rauwe eieren eigenlijk al best spannend. Ik eet het liever niet (en ik ben niet zwanger). Dat lobbige vind ik ook heel lekker klinken trouwens, dus bij mij zou het niet meer de koelkast ingaan 🙂
Martine
Ik ben op zich niet zo bang voor rauwe eieren, maar dit is wel een stuk sneller. En ik vond het lobbig echt beter.
Andréa Janssen
Lekker Martine deze variant met Kersen. Ga ik zeker ook eens uit proberen! Ziet er heerlijk uit. En inderdaad geen rauwe eieren, dat vind ik één van de fijnste dingen aan dit recept.