Los van de pita gyros van de Kleine Griek in Dordrecht heb ik (nog) niet zoveel met Grieks eten. Ook niet met Griekenland trouwens, al wil ik er nog wel eens heen om daar waarschijnlijk te ontdekken dat mijn vooroordelen niet kloppen. Maar spanakopita stond al wel een tijd op mijn lijstje om eens te maken. Ik ben gek op de combinatie feta en spinazie en als die combinatie dan ook nog eens in een paar lagen filodeeg verpakt zit eet je daar vast je vingers bij op; zo was de gedachte voor ik het ging maken. En dat was ook zo. De knapperige buitenkant in combinatie met de romige vulling is fantastisch.
Ik maakte 2 kleine spanakopita’s, maar je kunt ook prima een grote maken in een springvorm. Ik kreeg als tip om dan voor het bakken voorzichtig de rand van de springvorm te verwijderen en de spanakopita op de bodem van de vorm te bakken. In de kleine vormen werden de zijkanten ook lekker knapperig, dus of het echt nodig is weet ik niet.
Je kunt de spanakopita voor het bakken invriezen, maar je kunt hem ook prima de dag erna opeten. Ik vind het warm het lekkerst, maar je kunt het ook koud serveren.
Je kunt de vulling ook op een velletje filodeeg leggen en er dan driehoekjes van vouwen. Zo krijg je heerlijke borrelhapjes.
Ik had een pakje filodeeg waarin 2 pakjes van 8 vierkante velletjes zaten. Je hebt ook verpakkingen waarin 10 vellen zitten en die dan in drieën gevouwen zijn. Dat werkt wat lastiger omdat filodeeg snel scheurt.
Je kan met de lange vellen ook gewoon een spanakopitastrudel maken. Erg handig voor een buffet. Dan leg je vellen filodeeg steeds met boter besmeerd op elkaar. Verdeel de vulling erover en vouw dicht. Houd een plakje deeg apart om evt scheurtjes mee te dichten.
Spanakopita
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 gehakte knoflooktenen
- 350 gram verse spinazie
- 200 gram verkruimelde feta
- peper, nootmuskaat en evt beetje zout
- evt wat spekblokjes (ik had nog een restje liggen)
- 50 gram gesmolten boter of olijfolie (om filodeeg en vorm mee in te vetten)
- 16 vellen filodeeg (die van mij waren vierkant en pasten precies in de kleine vormen)
Geef een reactie