• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Spanakopita

12 december 2014 By Martine Reageer

Los van de pita gyros van de Kleine Griek in Dordrecht heb ik (nog) niet zoveel met Grieks eten. Ook niet met Griekenland trouwens, al wil ik er nog wel eens heen om daar waarschijnlijk te ontdekken dat mijn vooroordelen niet kloppen. Maar spanakopita stond al wel een tijd op mijn lijstje om eens te maken. Ik ben gek op de combinatie feta en spinazie en als die combinatie dan ook nog eens in een paar lagen filodeeg verpakt zit eet je daar vast je vingers bij op; zo was de gedachte voor ik het ging maken. En dat was ook zo. De knapperige buitenkant in combinatie met de romige vulling is fantastisch.

Ik maakte 2 kleine spanakopita’s, maar je kunt ook prima een grote maken in een springvorm. Ik kreeg als tip om dan  voor het bakken voorzichtig de rand van de springvorm te verwijderen en de spanakopita op de bodem van de vorm te bakken. In de kleine vormen werden de zijkanten ook lekker knapperig, dus of het echt nodig is weet ik niet.

Je kunt de spanakopita voor het bakken invriezen, maar je kunt hem ook prima de dag erna opeten. Ik vind het warm het lekkerst, maar je kunt het ook koud serveren.

Je kunt de vulling ook op een velletje filodeeg leggen en er dan driehoekjes van vouwen. Zo krijg je heerlijke borrelhapjes.

Ik had een pakje filodeeg waarin 2 pakjes van 8 vierkante velletjes zaten. Je hebt ook verpakkingen waarin 10 vellen zitten en die dan in drieën gevouwen zijn. Dat werkt wat lastiger omdat filodeeg snel scheurt.

Je kan met de lange vellen ook gewoon een spanakopitastrudel maken. Erg handig voor een buffet. Dan leg je vellen filodeeg steeds met boter besmeerd op elkaar. Verdeel de vulling erover en vouw dicht. Houd een plakje deeg apart om evt scheurtjes mee te dichten.

Spanakopita

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 gehakte knoflooktenen
  • 350 gram verse spinazie
  • 200 gram verkruimelde feta
  • peper, nootmuskaat en evt beetje zout
  • evt wat spekblokjes (ik had nog een restje liggen)
  • 50 gram gesmolten boter of olijfolie (om filodeeg en vorm mee in te vetten)
  • 16 vellen filodeeg (die van mij waren vierkant en pasten precies in de kleine vormen)
Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien en gebruik het het liefst als het net ontdooid is.
Snipper de ui en bak het samen met de knoflook even zachtjes in een braadpan aan. Als de ui zacht is zet je het vuur iets hoger en doe je de spekjes erbij. Doe er na een paar minuten de spinazie bij en schep op middelhoog vuur om tot het geslonken is. Giet het vocht uit de pan en meng het spinaziemengsel met de verkruimelde feta. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en voeg indien nodig een beetje zout toe. Mijn feta was niet zo erg zout, maar in combinatie met de spekjes was zout niet meer nodig.
Vet de vorm(en) in met olijfolie. Pak het filodeeg uit en leg het tussen een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Neem een plakje deeg en leg het in de vorm. Smeer het met een kwastje in met de gesmolten boter (of olijfolie). Leg er kruislings nog een plakje op en kwast dit ook weer in. Dat doe je tot je 4 lagen hebt. Als het nodig is giet je nog wat vocht van het spinazie-fetamengsel af. Verdeel dan de helft van het mengsel over de bodem van de vorm. Vouw de zijkantjes deeg naar binnen en leg er een plakje filodeeg bovenop. Dit mag lekker frommelig, want dat ziet er leuk uit als het gebakken is. Bestrijk het plakje weer met de boter en leg er een plakje deeg op. Dat doe je tot je weer 4 lagen hebt. Ook het laatste plakje bestrijk je met boter en dan vul je de volgende vorm op dezelfde manier. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.


Categorie: hartige taart Tags: buffet, eenpansgerecht, oven

Vorig bericht: « Kruidnotenbroodjes
Volgend bericht: Review: Home Baked van Yvette van Boven »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in