• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Speculaasjes

16 oktober 2012 By Martine 4 Reacties

Na al die Aziatische maaltijden in de zon belandden we bij terugkomst ineens in de herfst. Koud, nat, donker en somber. Ik kan niet wachten totdat het lente wordt. Maar we maken er maar het beste van met heerlijke pompoen uit de werktuin, noten, stamppotjes, stoofschotels en vandaag: speculaasjes.

Nadat ik vorige week op een rommelmarkt een speculaasplankje op de kop had getikt, moesten er natuurlijk speculaasjes gebakken worden. In de recepten die ik vond werd rijstebloem genoemd om de plank mee te bestuiven zodat de speculaasjes makkelijk uit de plank komen. De rijstebloem had ik gekocht, maar bleek een veel te korrelige structuur te hebben. Toen heb ik maar gewone tarwebloem gebruikt en dat ging ook.

Speculaasjes

Ingrediënten

  • 75 gram bloem
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 100 gram harde boter
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel melk
  • rijstebloem om te bestuiven
Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg zout, boter, gezeefde basterdsuiker en speculaaskruiden toe. Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes. Voeg de melk toe en kneed snel en met koele handen een samenhangend deeg en laat dat voor tenminste een uur op een koele plaats rusten.
Bestuif een speculaasplank met rijstebloem, druk het deeg erin en snijd dit horizontaal met een mes af. Leg de speculaasjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif deze in een oven van 160 graden. Bak de speculaasjes in circa 20 minuten gaar en bruin.
Als je geen speculaasplank hebt kun je het deeg ook uitrollen en er vormpjes uitsteken.

bron: Cecile Thijssen – St. Nicolaas decemberlekkernijen 

Categorie: taart, koek en zoet Tags: koek, sinterklaas

Vorig bericht: « En verder aten wij…..
Volgend bericht: Stoofpot met hertenvlees »

Lees Interacties

Reacties

  1. Nell Nijssen

    22 oktober 2012 om 17:45

    Ik vind je speculaasjes bijzonder goed gelukt. Vaak blijven ze in de plank "hangen" en zijn ze dermate verfomfraaid dat ze het aankijken niet waard zijn. Mocht je ooit nog eens speculaas willen bakken, hier het recept van een echt (familie)bakker) http://www.pieterkarman.org/pagina/speculaas.htm

    Beantwoorden
  2. Martine

    22 oktober 2012 om 18:28

    Dank voor de link. Deze waren lekker, maar het was zeker nog niet het ultieme recept. Bovendien heb ik toevallig dit weekend nog 2 speculaasplankjes gekregen, dus gebakken gaat er worden.

    Beantwoorden
  3. Margriet

    22 oktober 2012 om 19:09

    Hey, wat leuk om te lezen! Ik ben gek op rommelmarkten en kijk ook al een tijdje naar speculaasplankjes, maar steeds is het nèt niet wat ik zoek. Jouw plankje ziet er goed uit, verschillende figuurtjes, lekker traditioneel en zo te zien in goede staat. De plankjes die ik vond waren te groot, te modern of met veel gebruikssporen. Ik zoek nog even door tot ik de juiste vind en bookmark ondertussen jouw recept (en dat van Nel!). Ben het overigens roerend met haar eens, de speculaasjes zien er erg mooi uit. 🙂

    Goed gedaan!

    Beantwoorden
  4. Martine

    22 oktober 2012 om 19:17

    Dankjewel! Ik was er ook al een tijdje naar op zoek; tot ik deze ineens op een snuffelmarkt zag liggen en voor € 1,00 mee mocht nemen.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Mu Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Muiderslot waren wat activiteiten georganiseerd en dat was een mooie aanleiding dit kasteel weer eens te bezoeken. De drukte viel mee en het kasteel is niet zo groot dus na krap 1,5 uur hadden we het wel gezien. Wij deden de riddertour die 45 minuten duurde met een audiogids. 
#muiderslot #kasteel #dagvanhetkasteel #Muiden #uitje #Nederland
Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed geze Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed gezelschap en lekker eten. Donderdag vertrokken we voor een paar dagen kamperen met vrienden. Dat doen we elk jaar net hemelvaart en is altijd superleuk. We koken het hele weekend op houtvuur en het sfeertje is relaxed. De eerste dag aten we bouillabaise en soto ajam met kroepoek. De tweede dag spareribs met gepofte aardappel en coleslaw. 
Zaterdag reden we via de Nationale sleepbootdagen in Vianen weer naar huis.
Vandaag trekken we bij, ruimen we de kampeerzooi op en genieten we na. 

#kamperen #vrienden #bos #scoutingterrein #kampvuur #sotoajam #kroepoek #kokenophoutvuur #nationalesleepbootdagen #parlevinker #opduwertjes #buiten #buitenleven #spareribs #gepofte aardappel #koolsla #coleslaw #camping #nature #austerlitz

met @sjaak_c @robingrid.bakker @cornelis_femke @_klaas @estheerr1995
De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu on De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu online!

Afgelopen maand zag ik veel safaridieren (kan ik vast wennen voor onze reis naar Namibie) en ging ik er lekker een paar dagen in mijn eentje op uit. Met mijn moeder, zus en Maarten struinde ik een dagje door de Beekse Bergen en at daarna bij Humphreys in Breda waarna we deze foto maakten. 

#maandoverzicht #wildlands #Beeksebergen #drenthe #familie #family #reizen #nederland
Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Drenthe. Er lag nl een doos met de nieuwste flip-its op me te wachten. Het zijn luchtige linzenchips met vegan kaas-smaak. Ik lust ze wel 😋. 
#snacks #zoutjes #vegan #linzenchips #linzenzoutjes #vegankaas #biteswelove #gekregen
Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog l Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog lees je nu meer over de kaasmakerij van @inpettokaas in de nieuwe rubriek De baan van...

#inpetto #kaas #fotoaangeleverddoorinpetto #kaasmakerij #debaanvan #nieuwerubriek #puurnatuur
Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste producten, sprak ik de leukste mensen en proefde ik weer de lekkerste hapjes en drankjes. 

#culiperslunch #Amsterdam #food #foodbloggers #culipers #foodybag #lowlander #cocktaillab #kaasfortamsterdam #mixblik
Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in