Een paar dagen geleden postte ik de review van Het makkelijke bakboek van Rutger van den Broek. Het eerste dat ik uit dit boek maakte waren deze heerlijke speculaaskoeken. Lekker bros en de amandelen geven het nog een extra bite. Rutger gebruikte hazelnoten, maar omdat ik die niet in huis had werden het amandelen. Net zo lekker denk ik zelf.
Het leuke van de recepten uit de boeken van Rutger is dat ze altijd lukken. Dit kan echt iedereen maken. En je huis gaat er ook nog eens lekker herfstig van ruiken door de speculaaskruiden. Dus ik zou zeggen, haal de ingrediënten in huis, trek je schort tevoorschijn en zet de oven vast aan.
Speculaaskoeken met amandelen
Ingrediënten voor 25-35 koeken
- 175 gram boter op kamertemperatuur
- 140 gram lichtbruine basterdsuiker
- rasp van 1/4 citroen
- 1/2 ei (losgeklopt en op kamertemperatuur)
- 1/4 theelepel zout
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
- 160 gram grof gehakte amandelen
Verwarm de oven voor op 170 graden (150 hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp, het ei en zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een hadnmixer met deeghaken. Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een deeg.
Vorm bolletjes van het deeg met een doorsnede van 2,5 centimeter. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat tot ongeveer 1/2 centimeter dik. Bestrijk het deeg met ei en strooi er wat gehakte hazelnoten op. Druk de hazelnoten iets aan.
Bak de koeken 18-20 minuten. Laat de koeken na het bakken afkoelen op een rooster.
Ingrid Ferwerda-Jacobs
Dank voor het recept! Ik wil het gaan uitproberen.
Martine
Leuk Ingrid! Laat je me weten hoe ze gelukt zijn?