Vandaag aten wij de spinazie-hampastei uit de Allerhande. Hij was veel te groot voor 2 personen, maar we eten het gewoon morgen nog een keer. Ik heb diepvriesspinazie gebruikt, omdat ik dat nog in huis had en ik heb de pastei met een heel geklutst ei ingesmeerd ipv alleen met eigeel. Om klonten in de saus te voorkomen kun je de melk beter scheutje voor scheutje toevoegen. Toen ik het bladerdeeg ging beleggen leek het me wel erg veel spinaziesaus en toen de saus ook nog ging uitlopen, werd het best een klusje om het overige bladerdeeg eroverheen te leggen. Dat bleek toch te lukken en het hield stand in de oven. Het resultaat was een heerlijke pastei. Stevig, maar ook smeuïg van binnen. Hier kan ik nog wel een paar variaties op verzinnen. Ik zou hem de volgende keer geen 2 plakjes, maar 1 plakje breed maken. Makkelijker te snijden en leuker te presenteren.
Spinazie-hampastei
Ingrediënten
- 600 gram verse spinazie
- 75 g boter
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 50 g bloem
- 300 ml halfvolle melk
- 2 eieren
- 100 g geraspte oude kaas
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 1 dikke plak ham (ca. 160 g), in kleine blokjes
- 1 bakje kastanjechampignons (250 g), in plakjes
- 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
Kook de spinazie in ruim water met zout 1 min. Laat uitlekken, druk het vocht eruit en snijd fijn. 2. Verhit 50 g boter in een pan en bak de sjalot 3 min. Voeg de bloem toe en laat deze al roerend lichtbruin kleuren. Schenk de melk erbij en breng al roerend aan de kook tot een dikke bechamelsaus. Laat een beetje afkoelen. 3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer 1 ei en de helft van de kaas door de saus. Voeg de spinazie toe en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout. Verhit de rest van de boter en bak de knoflook 2 min. Voeg de ham en de champignons toe en bak 4 min. Breng op smaak met peper en zout. 4. Leg 4 plakjes bladerdeeg in een vierkant op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de randen elkaar overlappen en druk aan. Schep het spinazie-mengsel erop, maar laat ca. 2 cm deeg rondom vrij. Schep het ham-champignonmengsel erop en dek af met bladerdeeg. Duw de randen met een vork dicht en prik gaatjes in de bovenkant. Splits het andere ei, klop het eigeel los en bestrijk de pastei ermee. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak de pastei in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Geef een reactie