Dit is de achtste post van 10 achtereenvolgende posts over onze vakantie naar Vietnam. Ik vertel je meer over wat we aten, wat we deden en de hotels waar we verbleven. We begonnen onze reis in Hồ Chí Minh City en reisden daarna met trein, bus en vliegtuig naar de Mekong Delta, Nha Trang (foodtour), Hoi An en Dong Hoi (grottenexcursie).
Streetfood
Naast al het eten in de restaurants aten we ook zeer regelmatig iets van een stalletje aan de straat of op 1 van de vele nachtmarkten. Onze ervaring is dat je daar prima kunt eten en hoewel de hygiëne misschien niet altijd volgens onze normen is hebben we daar allebei tijdens de reis niet een keer last van gehad. Hier volgt een overzicht van wat we zoal aten. Ook in de voorgaande posts over Vietnam vind je wat streetfood terug.
Bánh tráng nướng (Vietnamese pizza)
Deze Vietnamese pizza was het eerste Vietnamese streetfood dat we aten en we waren direct verkocht. Het wordt gemaakt door een rijstvel te roosteren boven hete kolen en daarna te beleggen met varkensgehakt, ei, srirachasaus/chilisaus/vissaus, bosuitjes en mayonaise. We hebben diverse varianten geproefd en de smaakverschillen waren vrij groot. Maar ze waren bijna allemaal erg lekker.
Bánh trứng nướng
Dit is een soort omeletje van kwarteleieren. Het wordt gebakken in een schattig pannetje dat in 6 parten verdeeld is. In ieder vakje wordt het eiermengsel gegoten en dan worden er nog wat ingrediënten aan toegevoegd. Tenslotte wordt het rijkelijk begoten met mayonaise. Wij waren er niet kapot van, maar het pannetje had ik wel mee naar huis willen nemen.
Bahn mi
Bahn mi is een overblijfsel uit de tijd dat Vietnam een Franse kolonie was. De Vietnamezen maakten hun eigen versie van een belegd stokbrood en met groot succes, want het is enorm populair in Vietnam. En steeds vaker ook daarbuiten.
Het stokbrood wordt belegd met varkensvlees, meestal in de vorm van pate en varkensvlees in een andere vorm. verder gaan er vaak ingelegde groenten, pinda’s, koriander en een pittige saus overheen. De lekkerste aten we tijdens een foto-excursie waar de gids ontbijt voor ons regelde.
Rolijs
In Hoi An aten we ijs dat ter plekke op een bevroren plaat gemaakt werd. Inmiddels heb ik het in Nederland ook al een paar keer gezien, maar daar zag ik het voor het eerst.
Banana pancake
Dit was ons lievelingshapje in Thailand, dus toen we dat in Can Tho zagen moesten we dat natuurlijk wel bestellen. Het is een soort pannenkoek van elastisch deeg dat gevuld word met banaan en daarna overgoten wordt met gecondenseerde melk. Echt superlekker. Later aten we het nog een keer in Hoi An.
Nước mía
Op veel plaatsen in Vietnam zagen we karretjes met een suikerrietdrankje. Toen Maarten er tijdens een tour de gids naar vroeg stopten we op de terugweg bij zo’n stalletje om een drankje te kopen. Het is erg leuk om te zien. Er word een grote stengel suikerriet door een pers gedraaid en na een paar keer persen gaat er een limoentje mee door de pers. Dat is alles. Het uitgeperste sap gaat in een bekertje met veel ijs en smaakt heel lekker fris. Later hebben we ze vaker gekocht en soms zat er geen limoen bij. Dan is het wel erg zoet.
Kẹo chỉ
We proefden ook een lekker zoet toetje of tussendoortje. Een soort plat koekje wordt belegd met vers geraspte kokosslierten, iets wat op suikerpasta lijkt en helemaal uit elkaar getrokken wordt tot een soort engelenhaar en gehakte pinda’s.
Loempia’s
We aten ze nog net niet dagelijks, maar wat hebben we er veel weggewerkt zeg. Op een enkeling na waren ze allemaal overheerlijk. Ik maakte de Vietnamese loempia’s inmiddels thuis ook al een paar keer in diverse varianten.
Gerry
Leuke foto’s, krijg trek!