Mijn oma bakte vroeger zelf stroopwafels. Ik geloof niet dat het vaak gebeurde, maar ik wist niet hoe snel ik bij oma moest komen als ze ze bakte. Wat waren die warme stroopwafels lekker zeg! Helaas is het wafelijzer met het recept verloren gegaan, maar de herinneringen zijn er nog.
Bucketlist
Uiteraard stond het op mijn bucketlist om zelf stroopwafels te maken en van mijn zus kreeg ik een fantastisch ouderwets wafelijzer. Helaas wordt het ijzer zo heet dat het deeg bijna direct verbrandt als je het er in doet en gebruik ik nu alsnog een moderner wafelijzer. Die bakt erg onregelmatig waardoor ik de wafels steeds moet draaien en ze niet mooi egaal kleuren.
Maar het is toch maar mooi gelukt om heerlijke stroopwafels te bakken. Uiteraard halen ze het niet bij die van oma uit de herinnering, maar ze komen in de buurt.
Snelheid
Stroopwafels maken is niet moeilijk, maar als je de wafel uit het ijzer haalt moet je snel werken. Je moet de wafel uitsteken en snijden voordat hij hard word. Een zachte wafel is prima door te snijden, maar als hij te hard geworden is wil je mes er niet meer doorheen.
Stroopwafels
Ingrediënten voor ongeveer 15 stroopwafels
- 250 gram bloem
- 125 gram gesmolten boter
- 80 gram witte basterdsuiker
- 7 gram droge gist
- 10 ml lauwe melk
- 1 ei
- snufje zout
- 1 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel kaneel
- 100 gram roomboter
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 200 gram keukenstroop
- een wafelijzer
- een ronde uitsteekvorm
Geef een reactie