• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Stroopwafels

26 januari 2019 By Martine Reageer

Mijn oma bakte vroeger zelf stroopwafels. Ik geloof niet dat het vaak gebeurde, maar ik wist niet hoe snel ik bij oma moest komen als ze ze bakte. Wat waren die warme stroopwafels lekker zeg! Helaas is het wafelijzer met het recept verloren gegaan, maar de herinneringen zijn er nog.

stroopwafels

Bucketlist

Uiteraard stond het op mijn bucketlist om zelf stroopwafels te maken en van mijn zus kreeg ik een fantastisch ouderwets wafelijzer. Helaas wordt het ijzer zo heet dat het deeg bijna direct verbrandt als je het er in doet en gebruik ik nu alsnog een moderner wafelijzer. Die bakt erg onregelmatig waardoor ik de wafels steeds moet draaien en ze niet mooi egaal kleuren.
Maar het is toch maar mooi gelukt om heerlijke stroopwafels te bakken. Uiteraard halen ze het niet bij die van oma uit de herinnering, maar ze komen in de buurt.

Snelheid

Stroopwafels maken is niet moeilijk, maar als je de wafel uit het ijzer haalt moet je snel werken. Je moet de wafel uitsteken en snijden voordat hij hard word. Een zachte wafel is prima door te snijden, maar als hij te hard geworden is wil je mes er niet meer doorheen.

 
 
 

Stroopwafels

 

Ingrediënten voor ongeveer 15 stroopwafels

 
Voor de wafels
  • 250 gram bloem
  • 125 gram gesmolten boter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram droge gist
  • 10 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
Voor de stroop
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 100 gram roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram keukenstroop
Verder nodig
  • een wafelijzer
  • een ronde uitsteekvorm
Meng de boter met de suiker, de gist, de melk, het ei en de kaneel in een kom.  Roer de bloem en het zout erdoor en kneed het geheel dan kort tot een soepel deeg. Dek de kom af met plasticfolie (ik gebruik daar zo’n hotel douchemutsje voor) en laat het deeg op kamertemperatuur 45 minuten rusten.
 
Verwarm de stroop in een steelpan en doe er dan de overige ingrediënten bij. Als de suiker gesmolten is laat je het mengsel even afkoelen tot het iets dikker wordt. Als het goed smeerbaar is houd je de stroop au bain marie of op heel laag vuur warm. Als het stroopmengsel te koud is is het te dik om op de stroopwafel te smeren en als het te warm is is het te vloeibaar.
 
Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een pingpongbal en verwarm je wafelijzer. Zorg dat je een paletmes of spatel, een scherp mes en een plank of bord om de stroopwafels op te leggen bij de hand hebt. Ik gebruikte een pannenlikker om de stroop mee op de wafel te doen en het paletmes om de wafel van het ijzer te halen. Mijn ijzer verhit erg onregelmatig dus ik gebruikte het paletmes ook om de wafel tussentijds te draaien.
Leg een bolletje deeg tussen het ijzer en bak tot het gaar is. De wafel moet er goudbruin uitzien en beter iets te licht dan iets te donker. Als je de wafel te lang of op te heet vuur bakt wordt hij te bros om te kunnen snijden.
Leg de gare wafel op een snijplank en steek er met je uitsteekvorm een rondje uit. Snijd de wafel direct daarna open. Ik gebruikte een theedoek om de wafel op zijn plek te houden om mijn handen niet te verbranden. Doe dan een flinke eetlepel stroop op het midden van een helft van de wafel en leg de andere helft erop. Druk de stroop dan voorzichtig vanuit het midden naar de randen en laat afkoelen.
 
 

Categorie: taart, koek en zoet Tags: bskken, koek, zoet

Vorig bericht: « Sausage rolls of mini saucijzenbroodjes
Volgend bericht: Hartige taart met courgette en makreel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in