• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Stroopwafels

26 januari 2019 By Martine Reageer

Mijn oma bakte vroeger zelf stroopwafels. Ik geloof niet dat het vaak gebeurde, maar ik wist niet hoe snel ik bij oma moest komen als ze ze bakte. Wat waren die warme stroopwafels lekker zeg! Helaas is het wafelijzer met het recept verloren gegaan, maar de herinneringen zijn er nog.

stroopwafels

Bucketlist

Uiteraard stond het op mijn bucketlist om zelf stroopwafels te maken en van mijn zus kreeg ik een fantastisch ouderwets wafelijzer. Helaas wordt het ijzer zo heet dat het deeg bijna direct verbrandt als je het er in doet en gebruik ik nu alsnog een moderner wafelijzer. Die bakt erg onregelmatig waardoor ik de wafels steeds moet draaien en ze niet mooi egaal kleuren.
Maar het is toch maar mooi gelukt om heerlijke stroopwafels te bakken. Uiteraard halen ze het niet bij die van oma uit de herinnering, maar ze komen in de buurt.

Snelheid

Stroopwafels maken is niet moeilijk, maar als je de wafel uit het ijzer haalt moet je snel werken. Je moet de wafel uitsteken en snijden voordat hij hard word. Een zachte wafel is prima door te snijden, maar als hij te hard geworden is wil je mes er niet meer doorheen.

 
 
 

Stroopwafels

 

Ingrediënten voor ongeveer 15 stroopwafels

 
Voor de wafels
  • 250 gram bloem
  • 125 gram gesmolten boter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram droge gist
  • 10 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
Voor de stroop
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 100 gram roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram keukenstroop
Verder nodig
  • een wafelijzer
  • een ronde uitsteekvorm
Meng de boter met de suiker, de gist, de melk, het ei en de kaneel in een kom.  Roer de bloem en het zout erdoor en kneed het geheel dan kort tot een soepel deeg. Dek de kom af met plasticfolie (ik gebruik daar zo’n hotel douchemutsje voor) en laat het deeg op kamertemperatuur 45 minuten rusten.
 
Verwarm de stroop in een steelpan en doe er dan de overige ingrediënten bij. Als de suiker gesmolten is laat je het mengsel even afkoelen tot het iets dikker wordt. Als het goed smeerbaar is houd je de stroop au bain marie of op heel laag vuur warm. Als het stroopmengsel te koud is is het te dik om op de stroopwafel te smeren en als het te warm is is het te vloeibaar.
 
Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een pingpongbal en verwarm je wafelijzer. Zorg dat je een paletmes of spatel, een scherp mes en een plank of bord om de stroopwafels op te leggen bij de hand hebt. Ik gebruikte een pannenlikker om de stroop mee op de wafel te doen en het paletmes om de wafel van het ijzer te halen. Mijn ijzer verhit erg onregelmatig dus ik gebruikte het paletmes ook om de wafel tussentijds te draaien.
Leg een bolletje deeg tussen het ijzer en bak tot het gaar is. De wafel moet er goudbruin uitzien en beter iets te licht dan iets te donker. Als je de wafel te lang of op te heet vuur bakt wordt hij te bros om te kunnen snijden.
Leg de gare wafel op een snijplank en steek er met je uitsteekvorm een rondje uit. Snijd de wafel direct daarna open. Ik gebruikte een theedoek om de wafel op zijn plek te houden om mijn handen niet te verbranden. Doe dan een flinke eetlepel stroop op het midden van een helft van de wafel en leg de andere helft erop. Druk de stroop dan voorzichtig vanuit het midden naar de randen en laat afkoelen.
 
 

Categorie: taart, koek en zoet Tags: bskken, koek, zoet

Vorig bericht: « Sausage rolls of mini saucijzenbroodjes
Volgend bericht: Hartige taart met courgette en makreel »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in