• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Surinaamse roti

28 oktober 2013 By Martine 1 Reactie

De foodblogswap van oktober mij bij de blog van Puur eten van Rik. Er staan meerdere heerlijke recepten op zijn site en het was dan ook nog niet makkelijk kiezen. Uiteindelijk maakte ik eerst de Spaghetti Carbonara, want daar ben ik gek op en kreeg ik dus niet meer uit mijn hoofd. Die was heerlijk, maar voor de foodblogswap besloot ik te kiezen voor de Surinaamse roti. Ook die bleek uitstekend. De eerste keer dat we de roti (eigenlijk zijn dat alleen de “pannenkoeken” die je erbij eet, maar in de volksmond wordt het hele gerecht vaak roti genoemd) aten heb ik geen foto’s gemaakt. Gelukkig was het geen straf om het snel daarna gewoon nog een keer te eten. De eerste keer heb ik gewone kerrie en sperziebonen gebruikt, de tweede keer Hindoestaanse massala en kousenband volgens het originele recept. Allebei de keren smaakte het prima, maar Maarten gaf de voorkeur aan de versie met de gewone kerrie, al moest die dan wel liever met kousenband.

Ik heb het recept een beetje aangepast. De eerste keer heb ik de gekookte eieren gebakken zoals in het oorspronkelijke recept. Ik vond dat de eieren daar niet perse beter van gingen smaken en vind ze even mee gesudderd lekkerder.
De eerste keer had ik geen Hindoestaanse massala in huis en heb ik kerrie gebruikt. Dit smaakte ook prima.
De hoeveelheid kip en aardappelen kun je naar smaak aanpassen. Ik zorg dat ik genoeg heb om er samen 2 keer van te kunnen eten. De volgende dag zijn de smaken goed ingetrokken en is het nog lekkerder.
Leuk detail is nog dat de Madame Jeanette uit de kas van mijn werk kwam. Ook de ui was eigen teelt.

Surinaamse roti

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 rotivellen
  • 4 kippenpoten, kippendijen (evt zonder bot) of kippenbouten
  • 8 middelgrote aardappelen
  • 1 bosje kousenband (of 500 tot 750 gram sperziebonen)
  • 4 gekookte eieren
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen
  • Hindoestaanse massala
  • 2 maggiblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 Madame Jeanette (of een lepel sambal)
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • zout en peper

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak ui en knoflook even in wat zonnebloemolie en een klein beetje massala. Haal de ui en knoflook uit de pan. 
Doe indien nodig nog een beetje zonnebloemolie in de pan en bak de kip op hoog vuur met een eetlepel massala en flink peper en zout goudbruin.
Schil intussen de aardappelen en snij ze doormidden.
Doe het uimengsel samen met de Madame Jeanette en de tomatenpuree bij de kip en roer goed door. Voeg de aardappelen toe en roer weer goed door Dan doe je water in de pan. Het water moet net de bovenste laag kip/aardappel raken maar het geheel moet zeker niet helemaal onder water staan. Voeg de maggiblokjes toe, roer goed en breng aan de kook.

Laat de Madame Jeanette heel als je het allemaal niet te pittig wilt maken. De saus zal pittiger worden naarmate de peper langer in de pan zit. Proef dus af en toe en zorg dat de peper niet kapot gaat. Dan wordt de saus namelijk ineens erg pittig.Als het pittig genoeg is haal je voorzichtig de peper uit de pan.
Laat alles minstens 90 minuten heel zachtjes sudderen. Om het kwartier even roeren en proeven. Je moet de kerrie goed proeven. Als dit niet zo is doe je er nog wat kerrie bij. Laat het laatste kwartier de gekookte eieren even mee sudderen in de saus. Als je met een vork wat gaatjes prikt in de eieren zullen ze de smaken van de saus nog beter opnemen.
Snijd de puntjes van de kousenband en snij ze in stukjes. Kook even beetgaar en bak ze daarna in een wok. Je kunt evt nog een uitje, knoflookje en beetje sambal meebakken voor extra smaak.
Als er olie op de saus drijft kun je dat weghalen door het eraf te scheppen met een soeplepel. Als de aardappels gaar zijn is het klaar.
Maak de roti’s warm in de magnetron en serveer ze samen met de aardappels, kip en kousenband. Leg de roti op je bord en schep de kip, aardappelen met saus, kousenband en het ei op. Officieel scheur je een stukje van de roti af en eet je daarmee de rest op. Wij eten het gewoon met mes en vork.
 

Categorie: hoofdgerecht Tags: foodblogswap, kip

Vorig bericht: « Broodje hummus met avocado
Volgend bericht: Halloweentaart (workshop taart bekleden met marsepein) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Rik

    28 oktober 2013 om 18:00

    Je hebt -in mijn ogen- het lekkerste recept op mijn site te pakken! Leuk 🙂 Bedankt voor je leuke verhaaltje ook.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in