In Thailand hebben we steeds heerlijk gegeten, maar een portie fried rice was 1 van mijn lievelingsgerechten. Waar ik deze maaltijd ook bestelde, het was altijd superlekker.
Er stond nog geen fried rice op mijn blog, dus toen ik bij Flying foodie een recept mocht uitzoeken voor de foodblogswap was de keuze snel gemaakt. Zij heeft namelijk tussen alle andere lekkere recepten een heerlijke Thai fried rice staan. Ik heb er natuurlijk mijn eigen draai aan gegeven door o.a. kip in plaats van garnalen te gebruiken en paprika toe te voegen. De garnalenversie ga ik ook zeker eens maken, want die is vast ook erg lekker. Wij aten deze rijst met vrienden tijdens een potje Catan en iedereen was zeer over de smaak te spreken.
Als je een korianderhater bent laat je de koriander gewoon weg of je gebruikt bijv. peterselie.
Thai fried rice met kip
Ingrediënten voor 6 personen
- 1 kilo gekookte afgekoelde rijst (gewogen na koken)
- 600 gram kippendijfilet
- 2 uien
- 7 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- 300 gr witte kool
- 4 bosuitjes
- 2 paprika’s
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels Thaise vissaus
- 1 theelepel witte peper
- bosje koriander
- 1 rode chilipeper
- 1 limoen
- 4 eieren
- 1 eetlepel bruiswater of melk
- olie om in te bakken
Snijd de kippendij in blokjes en meng ze met 2 eetlepels sojasaus. Laat dit een half uurtje intrekken.
Snipper de ui, de chilipeper en de knoflook. Snijd de kool in dunne reepjes, de tomaat in partjes en de lente ui in ringetjes. Snijd de koriander fijn.
Verwarm wat olie in een wok en laat dit goed heet worden. Roerbak de kip tot het net gaar is en doe er dan de ui, knoflook en chilipeper bij. Voeg na een minuutje de tomaat erbij, bak even mee en voeg dan de kool en de paprika toe. Blijf dit al omscheppend bakken tot de kool wat slinkt.
Doe de suiker, witte peper, de overgebleven eetlepel sojasaus, 1 eetlepel limoensap (van een kontje van de limoen) en de vissaus in de pan. Schep even goed door en voeg dan de rijst toe. Schep dit goed om tot de rijst warm is en het kipmengsel goed met de rijst gemengd is.
Kluts de eieren met een vork en een scheutje bruiswater of melk. Verwarm een beetje olie in een koekenpan of steelpan en laat het ei er al roerend op laag vuur in stollen. Als je de overgebleven fried rice wil invriezen serveer het roerei dan apart. Als je verwacht dat alles opgegeten wordt kun je het ei ook door het rijstmengsel scheppen.
Roer als laatste de bosuitjes en helft van de koriander door het mengsel en garneer met de overgebleven koriander. De overgebleven limoen kun je evt in partjes bij de rijst serveren om nog wat extra limoensmaak toe te voegen.
Geef een reactie