Zwarte knoflook
Op een beurs had ik al eens zwarte knoflook voorbij zien komen en dat had mijn nieuwsgierigheid gewekt. Het was er alleen nog niet van gekomen ergens een bolletje te scoren. Ik was dan ook blij verrast toen er een bol zwarte knoflook in de laatste foodybox bleek te zitten.
Deze knoflook is gefermenteerd. De kleur verandert tijdens het fermentatieproces in droppig zwart en de smaak wordt zachter dan verse knoflook. Je stinkt na het eten van zwarte knoflook niet uit je mond en doordat de anti-oxidanten tijdens de fermentatie verdubbelen is het ook nog eens erg gezond. De structuur verandert ook. De knoflook voelt een beetje als een te zacht dropje en is een beetje kleverig.
Smaak
En de smaak? Die is lekker hartig, een beetje bouillonachtig, maar dan niet zout (umami).
Het duurde nog even voor ik er iets mee maakte, maar toen ik door een restant champignons verzon dat ik een tosti met chorizo, geitenkaas en champignon wilde was de combinatie met zwarte knoflook snel gemaakt. Het bleek een goede match. En een vullende, want we hadden allebei aan 1 tosti meer dan genoeg.
Tosti met zwarte knoflook, chorizo, Hollandse geitenkaas en kastanjechampignon
Ingrediënten voor 1 tosti
- 2 dik gesneden boterhammen
- 1 plak Hollandse belegen geitenkaas
- 4 plakjes chorizo
- 2 kleine kastanjechampignons (of 1 grote)
- 1 teentje zwarte knoflook
- beetje boter
Smeer de buitenkanten van de boterhammen dun in met boter. Beleg een boterham met de geitenkaas en de chorizo. Snijd de champignons in dunne plakjes en verdeel ze over de boterham. Snijd de knoflook in stukjes en bestrooi de boterham ermee. Bak de tosti in een tosti-ijzer of nog lekkerder in de koekenpan.
Heb je hierdoor zin gekregen in een tosti, maar wil je liever een andere variant. Kijk dan even hier voor inspiratie.
Disclaimer: de zwarte knoflook uit dit recept heb ik gekregen. Het enthousiasme over het product is geheel van mijzelf.
Mireillem
Noo…. dat ziet er lekker uit!!!
Wist je dat je de zwarte knoflook oook gewoon ik de Albert Heijn kunt kopen!!
Zit in veel ottolenghi recepten ook.
Martine
Ja, daar had ik het gezien inderdaad. Maar nog niet gekocht dus.