Als ik door Anja’s foodblog blader zie ik altijd heel veel recepten die ik wil maken. Dus je zult begrijpen dat ik blij was toen ik haar blog achter mijn naam zag staan bij de verdeling van de foodblogswap van november. Hoewel ik gerust 10 foodblogswaps van haar blog zou kunnen doen was ik er dit keer snel uit wat ik zou gaan maken. Ik stuitte namelijk op een recept voor pizzadeeg voor een dunne bodem. Laat ik pizza’s met een dunne bodem nou net het lekkerst vinden 😀. Dit was niet de enige reden dat ik dit recept uitkoos. In Barcelona aten we zo’n gruwelijk lekkere truffel pizza dat ik die met spoed thuis ook wilde maken. Ik combineerde dus het deeg van Anja met mijn eigen topping en dat resulteerde in een overheerlijke pizza. We hadden ook nog het geluk dat ik de eerste keer zulke wazige foto’s van de pizza maakte dat ze niet bruikbaar waren. Toen moesten we de volgende dag dus nog een keer lunchen met deze fantastische truffel pizza.
Ik maak pizzadeeg altijd in mijn broodmachine op de deegstand. Daar kun je alle ingrediënten zo in kieperen. Lekker makkelijk. Als je iets meer moeite wilt doen kun je het deeg natuurlijk ook prima met de hand (of in een keukenmachine of met de mixer met deeghaken) kneden. Ik bewaarde de helft van het deeg een nacht in de koelkast en gebruikte dat de volgende dag. Dat gaat prima. Zo konden we 2 keer samen een pizza delen.
De hoeveelheid truffeltapenade kun je zelf naar smaak aanpassen. Ik heb lekker veel gebruikt omdat we dat lekker vinden, maar minder kan natuurlijk ook.
Truffel pizza
Ingrediënten voor 2 grote of 4 kleine pizza’s
Deeg
- 200 gram patentbloem
- 100 gram pastabloem (of semolina)
- 10 gram gedroogde gist
- 175 ml lauwwarm water
- flinke snuf zout
- 1 eetlepel olie
Topping
- 60 gram mascarpone
- 40 gram truffeltapenade
- 50 gram pancetta of parmaham
- 125 gram buffelmozzarella
Meng de bloem met de gist in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de olie en het zout in. Voeg dan 150 ml van het water toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Voeg wat water toe als het te droog is. Ik gebruikte in mijn broodbakmachine 175 ml en dat was precies goed. Kneed het deeg nog minstens 10 minuten goed door en maak er een bal van. Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met plastic. Ik gebruik net als Anja graag een plastic douchemuts. Laat het deeg op een warme plaats minstens een uur rijzen. Het is dan ongeveer verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 250 graden (230 graden hetelucht)
Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 2 (of 4) stukken. Rol ze dun uit. Leg het uitgerolde deeg op bakpapier.
Meng de mascarpone met de truffeltapenade en besmeer de pizzabodems ermee. Verdeel de pancetta (of de parmaham) over de pizza’s. Verkruimel de mozzaralla erboven en bestrooi de pizza’s ermee.
Bak de pizzabodems op een pizzasteen, bakplaat of op een rooster (ik laat de pizza’s gewoon op het bakpapier liggen) in een minuut of 7 gaar en goudbruin.
Geef een reactie