• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Tweehaps hartige taartjes met gamba

13 december 2015 By Martine Reageer

Dit jaar komt zowel de familie van Maarten als die van mij bij ons eten met kerst. Omdat ik de dag voor kerst moet werken probeer ik zoveel mogelijk gerechten te verzinnen die ik van te voren kan maken. Op kerstavond ga ik dan verder zo hoef ik op de dag zelf niet zo veel meer te doen. Tenminste, dat is altijd de planning.
De praktijk zal wel weer worden dat het toch nog behoorlijk heksen op de laatste nipper wordt. Vaak komt dat doordat ik er toch nog dingen bij verzin of omdat alle randklussen (menukaartjes maken, tafel dekken, schoonmaken enz) toch iets langer tijd in beslag nemen of later dan gepland gebeuren. Want met een goede planning kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Spannende gerechten probeer ik eerst uit en verder maak ik dus zoveel mogelijk van te voren.
Ik maak me niet te druk; als er iets mislukt is het gewoon jammer. Dan hebben we nog genoeg andere lekkere hapjes en als ik er zelf geen toestand van maak is er niets aan de hand.

Mijn planning is nog niet helemaal rond, maar het voorgerecht bestaat uit deze gambataartjes. Ze ontstonden per ongeluk doordat ik een grote hartige taart wilden maken van restjes die ik in de koelkast had. Terwijl ik de groenten stond te snijden verzon ik dat ik ook best kleine taartjes kon maken met vormpjes die ik al jaren heb, maar die ik bijna nooit gebruik. Dat lukte zo goed dat ik de taartjes ingevroren heb voor kerst en wij ’s avonds brood met een gebakken ei aten. Ook lekker.

Het uitsteken van de vormpjes kun je dit met een uitstekertje doen, maar een glas of schaaltje met dunne rand werkt ook prima.

Tweehaps hartige taartjes met gamba

Ingrediënten voor 16 stuks

  • 1 teentje knoflook
  • 4 bosuien
  • 1 puntpaprika
  • 200 gram gepelde rauwe gamba’s (diepvries)
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels Turkse yoghurt
  • peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • evt een beetje bloem
  • ongeveer 3 eetlepels paneermeel
  • 16 kleine ingevette vormpjes
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwerk ze wel als ze nog koud zijn, want ze worden snel plakkerig.
Snipper het teentje knoflook en snijd de paprika fijn. Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Bak de knoflook en de paprika een paar minuten in de olie. Voeg dan de bosui toe en bak kort mee. Bestrooi met peper en zout.

Steek of snijd intussen rondjes uit het bladerdeeg om je vormpjes mee te bekleden. Als het lukt om 2 rondjes uit 1 plakje te steken ben je gauw klaar. Als je vormpjes net iets groter zijn kun je een rondje uitsteken; de restjes bladerdeeg op een bol drukken en er daarna een plak van uitrollen met een deegroller (of een fles). Je kunt ook de uitgestoken rondjes een beetje dunner rollen zodat ze net iets groter worden.
Als het deeg te plakkerig wordt kun je het tussendoor even een kwartiertje in de koelkast leggen. Gebruik tijdens het rollen wat bloem op je werkblad en deegroller tegen het plakken.
Prik met een vork wat gaatjes in de bodem van het deeg in de vormpjes en strooi er een klein beetje paneermeel in.

Kluts de eieren met de Turkse yoghurt, peper en zout. Leg 16 gamba’s apart en snijd de rest in kleine stukjes. Meng de stukjes door de gebakken groenten.

Verdeel de vulling over de deegbakjes en giet er dan eimengsel overheen. Doe ze niet helemaal tot de rand vol, want ze zwellen in de oven iets op. Leg tenslotte in ieder bakje een gamba en zet alle bakjes op een bakplaat in de oven.

Bak in ongeveer een half uur gaar en goudbruin. Houd ze goed in de gaten en leg als ze te hard gaan een velletje aluminiumfolie over de bakjes.

Laat ze een klein beetje afkoelen op een rooster en haal ze dan uit de vormpjes. Serveer ze als borrelhapje of op een bedje van wat sla of jonge spinazie als voorgerecht.

Je kunt ze goed een dag van te voren maken en dan even in de oven opwarmen. Invriezen gaat ook.

Categorie: hartige taart Tags: garnalen, kerst

Vorig bericht: « Foodblogswap: Sinterklaasblondies (witte chocolade brownies)
Volgend bericht: Crème brûlée »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in