Espetos de sardinos
Vorige week vierde ik een hele week met Maarten vakantie in de buurt van Malaga in zonnig Andalusië, een streek in het zuiden van Spanje. Een van de specialiteiten van de streek zijn de espetos de sardinos, spiezen met sardientjes. De sardines worden op een houten spies gegrild naast een houtvuurtje, vaak in een bootje op het strand naast de chiringuitos (eethuisjes langs het strand). Ik ben er zelf niet zo gecharmeerd van, want ik vind sardines best lekker, maar vooral gedoe en gepruts. maar we moesten ze natuurlijk wel een keer gegeten hebben.
De kloof van Ronda
Het was al heerlijk om even terug in de zomer te belanden, want het was er zo’n 24 graden, maar ook de streek verraste me. Ik had altijd zo’n dor en droog idee van Spanje en hoewel sommige vooroordelen bevestigd werden heb ik ook prachtig landschap gezien. Zo bezochten we bijvoorbeeld Ronda, een plaatsje dat doormidden gekliefd is door een enorme kloof. Zo indrukwekkend!
Zwemmen bij Nerja
En heb ik met mijn toch wel lichte hekel aan het strand heerlijk gezwommen aan de kust een klein stukje voorbij Nerja. De zee was koud, maar zonder vieze flubberplanten en kwallen. Je hoeft maar een klein stukje het water in om te kunnen zwemmen, de stroming is niet al te sterk en het mooiste van alles: er is kiezelstrand! Niet zo kiezelig dat je niet meer lekker kunt liggen, maar er is geen zandstrand!! Ik hou het daar namelijk nog geen 10 minuten uit met zand dat overal gaat zitten en aan blijft plakken.
In Andalusie kun je ook uitstekend eten. De hammen zijn er fantastisch, ook in de supermarkten vind je kwalitatief goede produkten en uit eten gaan is een feestje (al hadden we ook een paar keer pech).
Het leukst hebben we gegeten aan het strand van Nerja. Dat is een vrij toeristisch strand, maar eind oktober was het er heel gezellig. Druk genoeg om gezellig te zijn, maar niet overvol. Restaurants, met pruttelende pannen paella en vis die aan een stok naast het vuur gegrild wordt. De boulevard is goed onderhouden en ook het uitzicht vanuit het water is mooi, rotsen, bergen en witte huisjes zonder de lelijke hoogbouw die je in andere kustplaatsen wel ziet.
Chiringuito Ayo
We lunchten 2 keer bij Chiringuito Ayo, waar de enorme pannen paella op hoog vuur stonden te pruttelen en we erg lekker gegeten hebben. Het zat er stampvol en de eerste keer hadden we geluk dat we aan het laatste vrije tafeltje konden aanschuiven. De tweede keer was het al vrij laat en daardoor minder druk. De bediening is snel en vriendelijk en binnen een mum van tijd stond er een heerlijk bord dampende paella met kip en grote garnalen voor ons neus. Hier en daar vonden we ook nog een schelpdiertje tussen de rijst. Het was een eenvoudige versie, maar wij vonden hem erg lekker. Voor
€ 7,50 eet je je buikje rond en als het niet genoeg was mag je gewoon nog een keer met je bord langs de pan lopen en krijg je nog zo’n heerlijk bord vol. Geen haute cuisine, maar voor een snelle lunch aan het strand zeker een aanrader. Zorg wel dat je er op tijd bent want half 2 en 3 uur zat het er stampvol.
Chiringuito de Ayo
Playa Burriana
El Casino in Frigiliana
El Casino
Calle Real 95
29788 Frigiliana (Malaga)
Geef een reactie