Ik ben echt gek op Engelse kerrie. De geur vind ik fantastisch en ik kan echt heel erg blij worden van kerrieragout met ei of gehaktballetjes. Daar komen dan ook nog zeker recepten van op de blog.
Maar vandaag geef ik je het recept van een vegetarische kerriesaus die je gerust aan verstokte vleeseters kunt voorzetten. De linzen geven je namelijk het gevoel dat er iets gehaktachtigs door de saus zit.
Hoeft het niet vegetarisch dan kun je natuurlijk ook stukjes kip of geruld gehakt door de saus doen. En de groentebouillon vervangen door kip of runderbouillon. Ook met groenten kun je naar hartenlust variëren. Courgette of koolrabi combineren bijv. ook prima met deze kerriesaus.

Vegetarische kerriesaus
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 ml bouillon
- 65 gram boter
- 50 gram bloem
- 3 eetlepels Engelse kerrie
- 2 rode puntpaprika’s
- 250 gram champignons
- 1 blikje linzen (310 gram)
- 3 bosuitjes
- peper en zout
Snijd de paprika’s in stukjes en de champignons in plakjes of in vieren (afhankelijk van de grootte). Snijd de bosui in ringetjes.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en bak de groenten een paar minuten op middelhoog vuur. Doe de kerrie en de bloem erbij, roer tot de bloem opgenomen is door de boter en bak een paar minuten op laag vuur om de bloem te garen. Doe er dan scheut voor scheut de bouillon bij terwijl je blijft roeren. Stop met bouillon toevoegen als je de gewenste dikte hebt. Het mag best dun zijn (het wordt saus, geen ragout). Vind je de saus te dun, dan kun je hem even zachtjes laten koken. Roer de linzen door de saus en breng op smaak met peper en zout. Serveer de vegetarische kerriesaus met rijst of pasta.
Dit ga ik zeker een keertje maken, klinkt erg lekker.
Ik heb nog nooit van Engelse kerrie gehoord, wat is daar anders aan? En waar koop je dat?
Leuk! ben benieuwd wat je ervan vindt. Je hebt diverse kerriemengsels zoals bijv. Engelse kerrie en kerrie madras. De “gewone” kerrie uit de supermarkt kan ook prima, maar ik vind de Engelse kerrie van de Turkse winkel het lekkerst. Die koop ik voor €1,00 per bakje.
Dank voor je reactie. Hier in het dorp geen Turkse winkel meer, maar zodra ik ergens kom waar een Turkse winkel is ga ik op zoek naar Engelse kerrie. Heb het recept alvast opgeslagen.