Aan tafel bij Anna is een blog vol lekkere en gezonde recepten. Bijzonder aan haar blog is dat ze ook recepten voor de sous-vide plaatst. Die heb ik helaas (nog) niet, maar mocht jij er wel een hebben dan weet je ze nu te vinden.
Ik koos voor deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen. Om een eigen tintje aan het recept te geven verving ik de pastinaak door bloemkoolstamppot, maar die was eigenlijk te grof om als toplaag te gebruiken. Met een fijne bloemkoolpuree was het denk ik wel heel lekker geweest, maar een volgende keer neem ik toch maar pastinaak. De onderlaag met de linzen en de paddenstoelen was erg lekker! Ik gebruikte linzen uit blik, maar je kunt ze natuurlijk ook vervangen door linzen die je zelf kookt.
Je kunt deze ovenschotel prima al een dag eerder klaarmaken en in de oven opwarmen (ongeveer een half uur op 200 graden; afdekken met aluminiumfolie als het te hard gaat). Altijd handig op een dag dat je weinig tijd of zin hebt om te koken.
Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen
Ingrediënten voor 2 personen
- 350 gram pastinaak
- 310 gram linzen uit blik
- 1 blikje tomatenblokjes
- 250 gram kastanje champignons
- 2 portobello’s
- 6 takjes tijm (plus 2 takjes als garnering)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram geraspte kaas
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 20 gram roomboter
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak ze in een eetlepel zonnebloemolie in een ruime braadpan (liefst met dikke bodem) op hoog vuur in ongeveer 8 minuten gaar. Schep ze regelmatig om. Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng ze met de paddenstoelen. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet ze tot gebruik apart in een kommetje.
Snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui 5 minuten zachtjes en doe de knoflook er de laatste minuut bij. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken.
Verwarm de oven voor op 195 graden.
Schil intussen de pastinaak en snijd ze in grove stukken. Kook de pastinaak in een pan met water en een snufje zout in 20 minuten gaar.Giet de pastinaken af en stamp ze met een puree stamper tot puree. Maak er met de melk, de boter en de parmezaan een smeuïge puree van en breng op smaak met zout en peper.
Doe de gebakken champignons en de gekookte linzen bij het tomatenmengsel en roer goed door.Verdeel het linzen mengsel over de bodem van een ovenschaal. Verdeel daar de pastinaakpuree overheen en strijk glad.
Meng de geraspte kaas en het paneermeel door elkaar en verdeel het mengsel over de pastinaakpuree. Strooi als laatste de tijmblaadjes over de ovenschotel.
Zet de ovenschotel gedurende 25 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin en krokant is.
W. Lugtenburg
Vandaag, 18-02-2021 deze schotel geprobeerd en…..tot volle tevredenheid! Heel lekker en prima
van smaak. We gaan deze zeker nog een keer maken.
Martine
Leuk om te horen dat het recept in de smaak viel!