• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Verse springrolls met kip

28 juli 2017 By Martine 3 Reacties

Als lekkere lunch. tussendoortje of ’s avonds als avondeten; verse springrolls zijn op elk moment van de dag heerlijk gezond hapje. Alhoewel, hapje… Ze vullen verbazingwekkend goed.

Markt

Een van de leukste dingen (naast het eten) vond ik de markten in Vietnam. Van grote marktkramen in overdekte markthallen tot een klein teiltje vis of wat groenten op de straat. Overal wordt gehandeld en alle produkten zijn knettervers. Soms iets te vers naar mijn zin als het de verkoop van vis, kikkers of pluimvee betrof. Qua diervriendelijkheid loopt Vietnam niet voorop. Maar van de groenten, kruiden en het fruit werd ik zo blij. Alles ziet er blakend uit en komt zo van het land. De kruiden worden in grote groene bossen verkocht en het fruit is zongerijpt en heeft de prachtigste kleuren. De watermeloen en ananas zitten barstensvol heerlijk zoet sap en nu ik dit schrijf heb ik alweer heimwee naar alle heerlijke fruitsappen.
Gedroogde kruiden heb ik er bijna niet gezien, op een verdwaald zakje kaneel na. Je krijgt bij je soep of noodles altijd een lekkere bos kruiden gepresenteerd. Soms al in het gerecht verwerkt, maar zeker zo vaak pluk je zelf wat je lekker vindt en meng je dat zelf door je gerecht.

Zelf springrolls maken

Thuis had ik al eens verse springrolls gemaakt, maar die vond ik wat smakeloos. In Vietnam werd nog maar eens duidelijk hoe dat kwam. Er moeten verse kruiden door de springrolls en in combinatie met de vissaus of sojasaus waar je de rolletjes in dipt verandert de smakeloze hap in een enorme smaakexplosie. Het leuke van springrolls is dat je ze kunt vullen met wat je lekker vindt of toevallig nog in huis hebt liggen. Ideaal dus om restjes mee op te maken. Ook met de hoeveelheden kun je prima variëren. Maak ze gewoon zoals jij ze het lekkerst vindt.
Het rollen en weken van de rijstvellen (hier lees je hoe die gemaakt worden) moet je even onder de knie krijgen, maar als je eenmaal door hebt hoe het moet is het echt niet zo moeilijk.

Rijstvellen vind je in elk geval bij de toko, maar tegenwoordig ook in sommige supermarkten. Een grote AH heeft ze vaak wel.

Vietnamese springrolls

 

Ingrediënten voor 10 stuks

  • 10 ronde rijstvellen (16 cm)
  • 2 flinke handen veldsla
  • 100 gram kippendij
  • 2 bosuitjes
  • flinke hand taugé
  • paar takjes platte peterselie
  • paar takjes munt
  • flinke hand gare rijstvermicelli (dunne rijstmie)
  • kommetje lichte sojasaus
  • scheutje sojasaus
  • scheutje olie
Snijd de kip in kleine blokjes en bak ze gaar in de olie. Doe er een scheutje sojasaus bij en roerbak ze een paar minuten. Laat de kip uitlekken en afkoelen.
Overgiet de taugé met wat kokend water en giet het na een minuut of 3 af. Laat de taugé uitlekken.
Snijd het bosuitje in dunne ringen.
Leg alle ingrediënten voor de vulling klaar zodat je ze makkelijk kunt pakken.
Doe wat lauw water in een diep bord of schaal. Week een rijstvel in het water totdat het vel bijna zacht is. Dit duurde bij mij ongeveer een halve minuut. Leg het vel voorzichtig op een snijplank of een bord en leg wat veldsla, bosui, blaadjes munt en peterselie, blokjes kippendij, mie en taugé in het midden van het vel. Houd de zijkanten van het vel vrij anders kom je in de knoei met rollen.
Sla de voorkant van het vel over de vulling heen en vouw de zijkanten van het velletje rijstpapier over de vulling naar binnen. Rol het vel dan vanaf de voorkant strak op. Vul zo alle rijstvellen. Serveer de verse springrolls met de sojasaus.

Categorie: lunch Tags: groente, kip, Vietnam

Vorig bericht: « Vietnam deel 2: hoe worden rijstvellen (rice paper) gemaakt?
Volgend bericht: Knoflook-peterseliebroodjes »

Lees Interacties

Reacties

  1. Nicole

    28 juli 2017 om 14:04

    hmmm, ziet er heerlijk uit 🙂

    Beantwoorden
  2. Martine (Duizenden1dag)

    28 juli 2017 om 21:50

    Dankjewel Nicole! Ze waren ook echt heel lekker.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. De favoriete culinaire reisbestemming van Duizend en 1 Dag: Vietnam | Eating Habits schreef:
    11 december 2019 om 11:13

    […] Springrolls […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in