Als lekkere lunch. tussendoortje of ’s avonds als avondeten; verse springrolls zijn op elk moment van de dag heerlijk gezond hapje. Alhoewel, hapje… Ze vullen verbazingwekkend goed.
Markt
Een van de leukste dingen (naast het eten) vond ik de markten in Vietnam. Van grote marktkramen in overdekte markthallen tot een klein teiltje vis of wat groenten op de straat. Overal wordt gehandeld en alle produkten zijn knettervers. Soms iets te vers naar mijn zin als het de verkoop van vis, kikkers of pluimvee betrof. Qua diervriendelijkheid loopt Vietnam niet voorop. Maar van de groenten, kruiden en het fruit werd ik zo blij. Alles ziet er blakend uit en komt zo van het land. De kruiden worden in grote groene bossen verkocht en het fruit is zongerijpt en heeft de prachtigste kleuren. De watermeloen en ananas zitten barstensvol heerlijk zoet sap en nu ik dit schrijf heb ik alweer heimwee naar alle heerlijke fruitsappen.
Gedroogde kruiden heb ik er bijna niet gezien, op een verdwaald zakje kaneel na. Je krijgt bij je soep of noodles altijd een lekkere bos kruiden gepresenteerd. Soms al in het gerecht verwerkt, maar zeker zo vaak pluk je zelf wat je lekker vindt en meng je dat zelf door je gerecht.
Zelf springrolls maken
Thuis had ik al eens verse springrolls gemaakt, maar die vond ik wat smakeloos. In Vietnam werd nog maar eens duidelijk hoe dat kwam. Er moeten verse kruiden door de springrolls en in combinatie met de vissaus of sojasaus waar je de rolletjes in dipt verandert de smakeloze hap in een enorme smaakexplosie. Het leuke van springrolls is dat je ze kunt vullen met wat je lekker vindt of toevallig nog in huis hebt liggen. Ideaal dus om restjes mee op te maken. Ook met de hoeveelheden kun je prima variëren. Maak ze gewoon zoals jij ze het lekkerst vindt.
Het rollen en weken van de rijstvellen (hier lees je hoe die gemaakt worden) moet je even onder de knie krijgen, maar als je eenmaal door hebt hoe het moet is het echt niet zo moeilijk.
Rijstvellen vind je in elk geval bij de toko, maar tegenwoordig ook in sommige supermarkten. Een grote AH heeft ze vaak wel.
Vietnamese springrolls
Ingrediënten voor 10 stuks
- 10 ronde rijstvellen (16 cm)
- 2 flinke handen veldsla
- 100 gram kippendij
- 2 bosuitjes
- flinke hand taugé
- paar takjes platte peterselie
- paar takjes munt
- flinke hand gare rijstvermicelli (dunne rijstmie)
- kommetje lichte sojasaus
- scheutje sojasaus
- scheutje olie
Snijd de kip in kleine blokjes en bak ze gaar in de olie. Doe er een scheutje sojasaus bij en roerbak ze een paar minuten. Laat de kip uitlekken en afkoelen.
Overgiet de taugé met wat kokend water en giet het na een minuut of 3 af. Laat de taugé uitlekken.
Snijd het bosuitje in dunne ringen.
Leg alle ingrediënten voor de vulling klaar zodat je ze makkelijk kunt pakken.
Doe wat lauw water in een diep bord of schaal. Week een rijstvel in het water totdat het vel bijna zacht is. Dit duurde bij mij ongeveer een halve minuut. Leg het vel voorzichtig op een snijplank of een bord en leg wat veldsla, bosui, blaadjes munt en peterselie, blokjes kippendij, mie en taugé in het midden van het vel. Houd de zijkanten van het vel vrij anders kom je in de knoei met rollen.
Sla de voorkant van het vel over de vulling heen en vouw de zijkanten van het velletje rijstpapier over de vulling naar binnen. Rol het vel dan vanaf de voorkant strak op. Vul zo alle rijstvellen. Serveer de verse springrolls met de sojasaus.
Sla de voorkant van het vel over de vulling heen en vouw de zijkanten van het velletje rijstpapier over de vulling naar binnen. Rol het vel dan vanaf de voorkant strak op. Vul zo alle rijstvellen. Serveer de verse springrolls met de sojasaus.
Nicole
hmmm, ziet er heerlijk uit 🙂
Dankjewel Nicole! Ze waren ook echt heel lekker.