• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Vietnam deel 2: hoe worden rijstvellen (rice paper) gemaakt?

24 juli 2017 By Martine 2 Reacties

In Vietnam zijn we in diverse rijstpapier fabriekjes geweest. Ik had werkelijk geen idee hoe rijstvellen gemaakt worden, dus ik was nogal enthousiast over die bezoeken. De traditionele manier waarop de vellen gemaakt worden en de omgeving waarin dat gebeurde maakten me nog enthousiaster. Zo leuk om dat soort dingen eens van dichtbij te zien.
De eerste plaats die we bezochten was tijdens een tour naar de drijvende markt in de buurt van Can Tho. We legden aan bij een steiger en liepen een paadje af naar de werkplaats. dit zouden we zelf nooit gevonden hebben, want het was midden tussen een paar huizen in een buitengebied van Can Tho. Eigenlijk in the middle of nowhere voor ons gevoel.

De produktie

Werkplaats 1

De rauwe rijst wordt eerst geweekt in water. Het wordt dan een soort dunne pap. Deze pap wordt met een pollepel dun uitgesmeerd over een doek die over een pan met kokend water gespannen is. De rijstpap wordt op deze manier gaar gestoomd. Zodra de pap uitgesmeerd is wordt de doek afgedekt met een deksel en in een paar minuten gegaard. Zodra de deksel van de pan gaat wordt het rijstvel met een soort bamboe knuppel van het doek gerold en te drogen gelegd op een gevlochten bamboe mat. De pan wordt d.m.v. een vuurtje verwarmd. Als er genoeg is worden er rijstvliesjes gebruikt, maar er lag ook een enorme voorraad oude lappen die op het moment dat wij er waren gebruikt werd om te stoken. Zoals in de meeste werkplaatsen die we bezocht hebben zag het er ook hier niet bepaald schoon en hygiënisch uit.

De gids liet ook nog even zien hoe rijstnoedels gemaakt wordt. Een gedroogd vel wordt door een soort wringer heen gehaald en zo in slierten gesneden. Maarten mocht helpen de mie op te vangen, want alle noedels die op de grond vallen kunnen niet meer gebruikt worden.

Werkplaats 2

De tweede werkplaats die we bezochten was tijdens een andere tour. Ik heb geen idee waar we op dat moment waren. Deze werkplaats was een stuk groter en het proces was veel meer geautomatiseerd.
Er stonden grote bakken met rijstmeel klaar om gemengd te worden met water.

Het rijstmeel wordt geweekt in grote bakken.
Hier stonden bakken vol met rijstvliezen die gebruikt werden om het vuur mee op te stoken.

De rijstpap wordt op de lopende band gestoomd. Toch komt er ook nog steeds veel handwerk aan te pas om de vellen te produceren. Om het vuur aan te jagen staan er blowers te horren.

De vellen rollen van de band op de bamboematten en worden tussen de matten afgesneden.

Ook hier liggen de matten buiten te drogen. De gele kleur komt overigens doordat er saffraan is toegevoegd.

Deze vrouw liet nog even zien hoe rijstnoedels gemaakt worden. Kennelijk mogen ze hier wel op de klep van het apparaat vallen.

Uiteraard wilde ik thuis gelijk met rijstvellen aan de slag. Ik maakte superlekkere verse springrolls. Het recept volgt komende week op Duizenden1dag.

Categorie: reizen Tags: Vietnam

Vorig bericht: « Gevulde champignons van de barbecue
Volgend bericht: Verse springrolls met kip »

Lees Interacties

Reacties

  1. Rieneke | Backpackjunkies.nl

    24 juli 2017 om 11:40

    Volgens mij zijn wij ook bij die eerste geweest! Ik zie die man nog zo staan 😉 Maar erg leuk om te zien, vooral omdat het allemaal met de hand ging.

    Beantwoorden
  2. Martine (Duizenden1dag)

    24 juli 2017 om 12:07

    Wat grappig! Die tourtjes gaan natuurlijk ook allemaal langs dezelfde plekken.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Topmiddag gehad in Framework knitters museum in no Topmiddag gehad in Framework knitters museum in nottinghamshire. Er staan daar breimachines van rond 1900 en ouder en het was verbazingwekkend interessant om uitgelegd te krijgen en te zien hoe ze werken.  De vrijwilligers waren allemaal even enthousiast en alles zag er nog uit alsof het in gebruik was. De foto ziet er niet zo uit, maar de sunday roast die we onderweg in een pub aten was heerlijk. #england #frameworkknitters #knitting #museum #nottinghamshire #uk #england #engeland #roadtrip #camping #sundayroast #travel #food
Door naar de volgende camping, dus lekker een ontb Door naar de volgende camping, dus lekker een ontbijtje onderweg. #keswick #lakedistrict #breakfast #ontbijt #travel #engeland #uk
Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in