• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Vietnam deel 4: de cacaoplantage van Muoi Cuong in Can Tho

26 augustus 2017 By Martine Reageer

Zoals jullie in de vorige post konden lezen deden we een tour naar de drijvende markt van Can Rai. Eigenlijk bezoek je tijdens deze tour 2 drijvende markten, maar ik wilde graag de cacaoplantage van Muoi Cuong bezoeken. Gelukkig wilde de gids de tour zo aanpassen dat dat kon. We sloegen een drijvende markt over en gingen in plaats daarvan naar de cacaofarm.
Muoi Cuong heeft de cacaoplantage van 1,2 hectare van zijn vader geërfd. Hij onderhoudt inmiddels niet alleen de plantage, maar heeft zich ook op het toerisme gestort met een homestay en het ontvangen van chocolade liefhebbers. Cuong heeft zichzelf namelijk met behulp van een oud Frans boek geleerd hoe hij chocolade kan maken. Na een lang proces maakt hij inmiddels op kleine schaal chocolade die hij alleen in zijn eigen kleine winkeltje verkoopt.
We waren maar samen en kregen dus privé uitleg. We begonnen met een beker chocolademelk, naar keuze koud of warm. Het was bloedheet, dus die keuze was niet moeilijk. Doe ons maar de koude versie. De chocolademelk werd met ijsklontjes geserveerd en was erg lekker. We kregen er een stukje chocolade bij en die smaakte ook prima. Een volle chocoladesmaak en ondanks de 70 % cacao niet te bitter.
Cuong liet ons vervolgens de diverse producten zien (cacoapoeder, cacaoboter, cacaomassa, cacaonibs en cacaowijn) die hij produceert en legde uit hoe het proces in zijn werk gaat.

Het groeien van een cacaovrucht duurt ongeveer 3,5 maand. Er kan het hele jaar geoogst worden, maar in november/december is de oogst het grootst. De cacaobonen verkoopt hij aan chocoladefabrieken in Frankrijk, Belgie en op kleine schaal aan Marrou in Vietnam..

Na de oogst worden de bonen eerst 7 dagen gefermenteerd. De bonen en het vruchtvlees worden tussen bladeren gelegd; er komt een gistproces op gang en de bonen krijgen een roodbruine kleur. Daarna worden de bonen 5 dagen (of langer als er weinig zon is) in de zon te drogen gelegd. Dan worden de bonen boven houtvuur in een molen geroosterd (net als koffiebonen).

De geroosterde bonen worden gebroken en de dan verkregen cacaonibs worden tussen een soort molenstenen vermalen. Op de bovenste schijf met een gat er in worden een beetje cacaoboter en veel cacao nibs gelegd.

Als de schijf draait worden de cacao nibs steeds in het gat geduwd waar ze op een draaischijf belanden. Door de wrijvingswarmte smelten ze het en loopt de chocolade langs de steen. Daar wordt het opgevangen in de metalen bak die om de schijven heen zit.

Daarna kan de chocolade in cacaopoeder en cacaoboter gescheiden worden. Dit gebeurt met een hydrolische pers door de gesmolten chocolade in een doek te doen en die heel langzaam uit te persen in een soort cilinderzeef. In de doek blijft een harde klomp over die bewerkt wordt tot poeder.

Muoi Cuong maakt ook cacao wijn die we ook mochten proeven. De wijn was licht van smaak en je proefde inderdaad de cacao. Lekker!

Categorie: reizen Tags: Vietnam

Vorig bericht: « Vietnam deel 3: de drijvende markt van Cai Ran
Volgend bericht: Kaaskroketten »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Topmiddag gehad in Framework knitters museum in no Topmiddag gehad in Framework knitters museum in nottinghamshire. Er staan daar breimachines van rond 1900 en ouder en het was verbazingwekkend interessant om uitgelegd te krijgen en te zien hoe ze werken.  De vrijwilligers waren allemaal even enthousiast en alles zag er nog uit alsof het in gebruik was. De foto ziet er niet zo uit, maar de sunday roast die we onderweg in een pub aten was heerlijk. #england #frameworkknitters #knitting #museum #nottinghamshire #uk #england #engeland #roadtrip #camping #sundayroast #travel #food
Door naar de volgende camping, dus lekker een ontb Door naar de volgende camping, dus lekker een ontbijtje onderweg. #keswick #lakedistrict #breakfast #ontbijt #travel #engeland #uk
Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in