• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Vietnamese loempia

14 mei 2019 By Martine 6 Reacties

Twee jaar geleden waren we een paar weken in Vietnam. We aten daar heerlijke loempia’s met verschillende vullingen; meestal met varkensgehakt, garnalen en groenten.

De loempia’s worden een beetje anders gemaakt dan we ze hier kennen, want ze hebben meestal een jasje van rijstvel in plaats van loempiavel. Erg lekker, maar een stuk moeilijker om te bakken. Ze scheuren snel tijdens het bakken en kleuren niet zo mooi egaal bruin. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dat was geen succes. Overigens zat er in Vietnam ook veel verschil in kwaliteit. We hebben er best veel gegeten, maar de een was heel wat lekkerder dan de ander. De lekkerste aten we bij onze gids waarmee we een fiets- boottocht deden. Als ik er aan terugdenk krijg ik er gelijk weer trek in.

Vietnamese loempia's

Het is dan ook te gek voor woorden dat er nog steeds geen recept voor loempia’s op Duizend en 1 dag stond. Ik maakte toch al verschillende varianten. Vandaag dus een versie van de Vietnamese loempia zoals we hem hier kennen. Met kip en groenten. Eet smakelijk!

Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia

Ingrediënten voor 20 stuks

  • 20 ontdooide grote loempiavellen
  • 600 gram kipgehakt
  • 0,5 (middelgrote) winterwortel
  • 50 gram taugé
  • 3 bosuitjes
  • 1/4 (kleine) witte kool
  • 0,5 eetlepel gehakte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel sojasaus
  • 0,5 theelepel srirachasaus (of sambal)
  • witte peper, zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • een eiwit of wat water
  • olie om in te frituren
  • chilisaus

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook samen met de gember een paar minuten op middelhoog vuur. Doe dan de kip erbij en bak het al roerend rul.

Rasp de wortel en de kool fijn of snijd ze in heel dunne reepjes. Als de kip gaar is doe je de wortel en de kool erbij. Roer even goed door. Snijd de taugé en de bosuitjes fijn en doe ze in de pan. Voeg peper, zout, sojasaus en srirachasaus toe en roer weer goed door. Proef of het mengsel goed op smaak is en laat afkoelen.

Leg de loempiavellen tussen een dubbelgevouwen natte theedoek. Anders drogen ze uit. Trek er steeds voorzichtig eentje af en vouw dan de theedoek er weer overheen.

Leg het loempiavel met een punt naar je toe op een snijplank of aanrechtblad. Leg een flinke eetlepel vulling in de vorm van een worst in de onderste driekhoek op het vel. Vouw de onderste punt over de vulling; rol het vel een slag naar de bovenste punt en vouw dan de zijpunten naar het midden. Rol de loempia verder naar boven en plak het bovenste puntje vast met wat eiwit of water. Zorg dat de hoeveelheid vulling steeds ongeveer gelijk is anders moet de ene loempia langer bakken dan de andere. En dat is onhandig.

Verhit de olie tot 180 graden en bak de loempia’s in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer met chilisaus.

Categorie: borrelhapje Tags: kip, loempia's, Vietnam

Vorig bericht: « Tosti met zwarte knoflook, chorizo, geitenkaas en champignon
Volgend bericht: Poké Bowl met avocado, komkommer, Hollandse garnalen en gerookte zalm »

Lees Interacties

Reacties

  1. Rory

    14 mei 2019 om 11:22

    Ah, het doet mij terugdenken aan vroeger. Mijn moeder maakte zulke ontzettend lekkere loempiaatjes (op de Indonesische manier, dus ze waren wat groter). Maar dan ook gemaakt met heel fijn gehakte stukjes gebakken kip. Zo ontzettend lekker. Ik weet nog wel dat het bijzonder veel werk was. Zij deed er ook nog gebakken tahoe in. Mjam. Jouw recept klinkt ook heerlijk.

    Beantwoorden
    • Martine

      16 mei 2019 om 09:47

      Die zijn vast ook heerlijk. Ik heb ook ergens nog een Indonesische versie die ik met gemengd gehakt maakte. Die zal ik eens opzoeken, want die waren ook heel lekker.

      Beantwoorden
  2. G.G

    7 mei 2021 om 07:17

    Ik heb ze opgewarmd in een airfryer
    Voor de tijd lichtjes met olie gedaan
    en dan 12-15 op 180-200 graden wel af en toe in de gaten houden . Maar smaak is er niet minder om en geen gescheurd .

    Beantwoorden
    • Martine

      7 mei 2021 om 08:02

      Leuk om te weten dat dat ook lukt!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. De favoriete culinaire reisbestemming van Duizend en 1 Dag: Vietnam | Eating Habits schreef:
    11 december 2019 om 11:23

    […] Vietnamese loempia’s […]

    Beantwoorden
  2. Deze buitenlandse gerechten eten we altijd verkeerd – Melting Pot schreef:
    14 februari 2021 om 21:29

    […] Burgemeester Bologna: Spaghetti bolognese nepnieuws Vietnamese loempia […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in