• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Vietnamese loempia

14 mei 2019 By Martine 6 Reacties

Twee jaar geleden waren we een paar weken in Vietnam. We aten daar heerlijke loempia’s met verschillende vullingen; meestal met varkensgehakt, garnalen en groenten.

De loempia’s worden een beetje anders gemaakt dan we ze hier kennen, want ze hebben meestal een jasje van rijstvel in plaats van loempiavel. Erg lekker, maar een stuk moeilijker om te bakken. Ze scheuren snel tijdens het bakken en kleuren niet zo mooi egaal bruin. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dat was geen succes. Overigens zat er in Vietnam ook veel verschil in kwaliteit. We hebben er best veel gegeten, maar de een was heel wat lekkerder dan de ander. De lekkerste aten we bij onze gids waarmee we een fiets- boottocht deden. Als ik er aan terugdenk krijg ik er gelijk weer trek in.

Vietnamese loempia's

Het is dan ook te gek voor woorden dat er nog steeds geen recept voor loempia’s op Duizend en 1 dag stond. Ik maakte toch al verschillende varianten. Vandaag dus een versie van de Vietnamese loempia zoals we hem hier kennen. Met kip en groenten. Eet smakelijk!

Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia

Ingrediënten voor 20 stuks

  • 20 ontdooide grote loempiavellen
  • 600 gram kipgehakt
  • 0,5 (middelgrote) winterwortel
  • 50 gram taugé
  • 3 bosuitjes
  • 1/4 (kleine) witte kool
  • 0,5 eetlepel gehakte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel sojasaus
  • 0,5 theelepel srirachasaus (of sambal)
  • witte peper, zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • een eiwit of wat water
  • olie om in te frituren
  • chilisaus

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook samen met de gember een paar minuten op middelhoog vuur. Doe dan de kip erbij en bak het al roerend rul.

Rasp de wortel en de kool fijn of snijd ze in heel dunne reepjes. Als de kip gaar is doe je de wortel en de kool erbij. Roer even goed door. Snijd de taugé en de bosuitjes fijn en doe ze in de pan. Voeg peper, zout, sojasaus en srirachasaus toe en roer weer goed door. Proef of het mengsel goed op smaak is en laat afkoelen.

Leg de loempiavellen tussen een dubbelgevouwen natte theedoek. Anders drogen ze uit. Trek er steeds voorzichtig eentje af en vouw dan de theedoek er weer overheen.

Leg het loempiavel met een punt naar je toe op een snijplank of aanrechtblad. Leg een flinke eetlepel vulling in de vorm van een worst in de onderste driekhoek op het vel. Vouw de onderste punt over de vulling; rol het vel een slag naar de bovenste punt en vouw dan de zijpunten naar het midden. Rol de loempia verder naar boven en plak het bovenste puntje vast met wat eiwit of water. Zorg dat de hoeveelheid vulling steeds ongeveer gelijk is anders moet de ene loempia langer bakken dan de andere. En dat is onhandig.

Verhit de olie tot 180 graden en bak de loempia’s in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer met chilisaus.

Categorie: borrelhapje Tags: kip, loempia's, Vietnam

Vorig bericht: « Tosti met zwarte knoflook, chorizo, geitenkaas en champignon
Volgend bericht: Poké Bowl met avocado, komkommer, Hollandse garnalen en gerookte zalm »

Lees Interacties

Reacties

  1. Rory

    14 mei 2019 om 11:22

    Ah, het doet mij terugdenken aan vroeger. Mijn moeder maakte zulke ontzettend lekkere loempiaatjes (op de Indonesische manier, dus ze waren wat groter). Maar dan ook gemaakt met heel fijn gehakte stukjes gebakken kip. Zo ontzettend lekker. Ik weet nog wel dat het bijzonder veel werk was. Zij deed er ook nog gebakken tahoe in. Mjam. Jouw recept klinkt ook heerlijk.

    Beantwoorden
    • Martine

      16 mei 2019 om 09:47

      Die zijn vast ook heerlijk. Ik heb ook ergens nog een Indonesische versie die ik met gemengd gehakt maakte. Die zal ik eens opzoeken, want die waren ook heel lekker.

      Beantwoorden
  2. G.G

    7 mei 2021 om 07:17

    Ik heb ze opgewarmd in een airfryer
    Voor de tijd lichtjes met olie gedaan
    en dan 12-15 op 180-200 graden wel af en toe in de gaten houden . Maar smaak is er niet minder om en geen gescheurd .

    Beantwoorden
    • Martine

      7 mei 2021 om 08:02

      Leuk om te weten dat dat ook lukt!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. De favoriete culinaire reisbestemming van Duizend en 1 Dag: Vietnam | Eating Habits schreef:
    11 december 2019 om 11:23

    […] Vietnamese loempia’s […]

    Beantwoorden
  2. Deze buitenlandse gerechten eten we altijd verkeerd – Melting Pot schreef:
    14 februari 2021 om 21:29

    […] Burgemeester Bologna: Spaghetti bolognese nepnieuws Vietnamese loempia […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep kamperen. Gelukkig is het stookverbod voorbij en kunnen we lekker bij een vuurtje. Op en top genieten!  #scoutingterrein #austerlitz #kokenophoutvuur #kamperen #food #eten #camping #friends #eengrootfeestje
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in