• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Vietnamese loempia

14 mei 2019 By Martine 6 Reacties

Twee jaar geleden waren we een paar weken in Vietnam. We aten daar heerlijke loempia’s met verschillende vullingen; meestal met varkensgehakt, garnalen en groenten.

De loempia’s worden een beetje anders gemaakt dan we ze hier kennen, want ze hebben meestal een jasje van rijstvel in plaats van loempiavel. Erg lekker, maar een stuk moeilijker om te bakken. Ze scheuren snel tijdens het bakken en kleuren niet zo mooi egaal bruin. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dat was geen succes. Overigens zat er in Vietnam ook veel verschil in kwaliteit. We hebben er best veel gegeten, maar de een was heel wat lekkerder dan de ander. De lekkerste aten we bij onze gids waarmee we een fiets- boottocht deden. Als ik er aan terugdenk krijg ik er gelijk weer trek in.

Vietnamese loempia's

Het is dan ook te gek voor woorden dat er nog steeds geen recept voor loempia’s op Duizend en 1 dag stond. Ik maakte toch al verschillende varianten. Vandaag dus een versie van de Vietnamese loempia zoals we hem hier kennen. Met kip en groenten. Eet smakelijk!

Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia

Ingrediënten voor 20 stuks

  • 20 ontdooide grote loempiavellen
  • 600 gram kipgehakt
  • 0,5 (middelgrote) winterwortel
  • 50 gram taugé
  • 3 bosuitjes
  • 1/4 (kleine) witte kool
  • 0,5 eetlepel gehakte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel sojasaus
  • 0,5 theelepel srirachasaus (of sambal)
  • witte peper, zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • een eiwit of wat water
  • olie om in te frituren
  • chilisaus

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook samen met de gember een paar minuten op middelhoog vuur. Doe dan de kip erbij en bak het al roerend rul.

Rasp de wortel en de kool fijn of snijd ze in heel dunne reepjes. Als de kip gaar is doe je de wortel en de kool erbij. Roer even goed door. Snijd de taugé en de bosuitjes fijn en doe ze in de pan. Voeg peper, zout, sojasaus en srirachasaus toe en roer weer goed door. Proef of het mengsel goed op smaak is en laat afkoelen.

Leg de loempiavellen tussen een dubbelgevouwen natte theedoek. Anders drogen ze uit. Trek er steeds voorzichtig eentje af en vouw dan de theedoek er weer overheen.

Leg het loempiavel met een punt naar je toe op een snijplank of aanrechtblad. Leg een flinke eetlepel vulling in de vorm van een worst in de onderste driekhoek op het vel. Vouw de onderste punt over de vulling; rol het vel een slag naar de bovenste punt en vouw dan de zijpunten naar het midden. Rol de loempia verder naar boven en plak het bovenste puntje vast met wat eiwit of water. Zorg dat de hoeveelheid vulling steeds ongeveer gelijk is anders moet de ene loempia langer bakken dan de andere. En dat is onhandig.

Verhit de olie tot 180 graden en bak de loempia’s in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer met chilisaus.

Categorie: borrelhapje Tags: kip, loempia's, Vietnam

Vorig bericht: « Tosti met zwarte knoflook, chorizo, geitenkaas en champignon
Volgend bericht: Poké Bowl met avocado, komkommer, Hollandse garnalen en gerookte zalm »

Lees Interacties

Reacties

  1. Rory

    14 mei 2019 om 11:22

    Ah, het doet mij terugdenken aan vroeger. Mijn moeder maakte zulke ontzettend lekkere loempiaatjes (op de Indonesische manier, dus ze waren wat groter). Maar dan ook gemaakt met heel fijn gehakte stukjes gebakken kip. Zo ontzettend lekker. Ik weet nog wel dat het bijzonder veel werk was. Zij deed er ook nog gebakken tahoe in. Mjam. Jouw recept klinkt ook heerlijk.

    Beantwoorden
    • Martine

      16 mei 2019 om 09:47

      Die zijn vast ook heerlijk. Ik heb ook ergens nog een Indonesische versie die ik met gemengd gehakt maakte. Die zal ik eens opzoeken, want die waren ook heel lekker.

      Beantwoorden
  2. G.G

    7 mei 2021 om 07:17

    Ik heb ze opgewarmd in een airfryer
    Voor de tijd lichtjes met olie gedaan
    en dan 12-15 op 180-200 graden wel af en toe in de gaten houden . Maar smaak is er niet minder om en geen gescheurd .

    Beantwoorden
    • Martine

      7 mei 2021 om 08:02

      Leuk om te weten dat dat ook lukt!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. De favoriete culinaire reisbestemming van Duizend en 1 Dag: Vietnam | Eating Habits schreef:
    11 december 2019 om 11:23

    […] Vietnamese loempia’s […]

    Beantwoorden
  2. Deze buitenlandse gerechten eten we altijd verkeerd – Melting Pot schreef:
    14 februari 2021 om 21:29

    […] Burgemeester Bologna: Spaghetti bolognese nepnieuws Vietnamese loempia […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in