• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mailadres
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Vietnamese loempia

14 mei 2019 By Martine 4 Reacties

Twee jaar geleden waren we een paar weken in Vietnam. We aten daar heerlijke loempia’s met verschillende vullingen; meestal met varkensgehakt, garnalen en groenten.

De loempia’s worden een beetje anders gemaakt dan we ze hier kennen, want ze hebben meestal een jasje van rijstvel in plaats van loempiavel. Erg lekker, maar een stuk moeilijker om te bakken. Ze scheuren snel tijdens het bakken en kleuren niet zo mooi egaal bruin. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dat was geen succes. Overigens zat er in Vietnam ook veel verschil in kwaliteit. We hebben er best veel gegeten, maar de een was heel wat lekkerder dan de ander. De lekkerste aten we bij onze gids waarmee we een fiets- boottocht deden. Als ik er aan terugdenk krijg ik er gelijk weer trek in.

Vietnamese loempia's

Het is dan ook te gek voor woorden dat er nog steeds geen recept voor loempia’s op Duizend en 1 dag stond. Ik maakte toch al verschillende varianten. Vandaag dus een versie van de Vietnamese loempia zoals we hem hier kennen. Met kip en groenten. Eet smakelijk!

Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia

Ingrediënten voor 20 stuks

  • 20 ontdooide grote loempiavellen
  • 600 gram kipgehakt
  • 0,5 (middelgrote) winterwortel
  • 50 gram taugé
  • 3 bosuitjes
  • 1/4 (kleine) witte kool
  • 0,5 eetlepel gehakte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel sojasaus
  • 0,5 theelepel srirachasaus (of sambal)
  • witte peper, zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • een eiwit of wat water
  • olie om in te frituren
  • chilisaus

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook samen met de gember een paar minuten op middelhoog vuur. Doe dan de kip erbij en bak het al roerend rul.

Rasp de wortel en de kool fijn of snijd ze in heel dunne reepjes. Als de kip gaar is doe je de wortel en de kool erbij. Roer even goed door. Snijd de taugé en de bosuitjes fijn en doe ze in de pan. Voeg peper, zout, sojasaus en srirachasaus toe en roer weer goed door. Proef of het mengsel goed op smaak is en laat afkoelen.

Leg de loempiavellen tussen een dubbelgevouwen natte theedoek. Anders drogen ze uit. Trek er steeds voorzichtig eentje af en vouw dan de theedoek er weer overheen.

Leg het loempiavel met een punt naar je toe op een snijplank of aanrechtblad. Leg een flinke eetlepel vulling in de vorm van een worst in de onderste driekhoek op het vel. Vouw de onderste punt over de vulling; rol het vel een slag naar de bovenste punt en vouw dan de zijpunten naar het midden. Rol de loempia verder naar boven en plak het bovenste puntje vast met wat eiwit of water. Zorg dat de hoeveelheid vulling steeds ongeveer gelijk is anders moet de ene loempia langer bakken dan de andere. En dat is onhandig.

Verhit de olie tot 180 graden en bak de loempia’s in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer met chilisaus.

Categorie: borrelhapje Tags: kip, Vietnam

Vorig bericht: « Tosti met zwarte knoflook, chorizo, geitenkaas en champignon
Volgend bericht: Poké Bowl met avocado, komkommer, Hollandse garnalen en gerookte zalm »

Lees Interacties

Reacties

  1. Rory

    14 mei 2019 om 11:22

    Ah, het doet mij terugdenken aan vroeger. Mijn moeder maakte zulke ontzettend lekkere loempiaatjes (op de Indonesische manier, dus ze waren wat groter). Maar dan ook gemaakt met heel fijn gehakte stukjes gebakken kip. Zo ontzettend lekker. Ik weet nog wel dat het bijzonder veel werk was. Zij deed er ook nog gebakken tahoe in. Mjam. Jouw recept klinkt ook heerlijk.

    Beantwoorden
    • Martine

      16 mei 2019 om 09:47

      Die zijn vast ook heerlijk. Ik heb ook ergens nog een Indonesische versie die ik met gemengd gehakt maakte. Die zal ik eens opzoeken, want die waren ook heel lekker.

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. De favoriete culinaire reisbestemming van Duizend en 1 Dag: Vietnam | Eating Habits schreef:
    11 december 2019 om 11:23

    […] Vietnamese loempia’s […]

    Beantwoorden
  2. Deze buitenlandse gerechten eten we altijd verkeerd – Melting Pot schreef:
    14 februari 2021 om 21:29

    […] Burgemeester Bologna: Spaghetti bolognese nepnieuws Vietnamese loempia […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Instagram

Dit lekkere brood met schapenkaas maakte ik vorig Dit lekkere brood met schapenkaas maakte ik vorig weekend. Ik zag het op YouTube en het zag er zo lekker uit dat ik het wel moest maken 😀. Het recept leek niet helemaal te kloppen (echt veel te veel vocht), maar met wat improvisatie tijdens de uitvoering werd het een overheerlijk brood. #brood #bread #bakken #food #foodie #nietvoorblogdezekeer #instafood #foodbloggernl #foodblognl #foodblog #schapenkaas
Donuts met sprinkles naar recept van @tessa_patess Donuts met sprinkles naar recept van @tessa_patesserie . Ik wilde al heel lang eens zelf donuts maken, maar dat dat dat heel veel gedoe was. Niets bleek minder waar. Ze zijn eigenlijk vrij eenvoudig te maken.  Genieten jullie ook zo van blauwe lucht en zon? Ik ga zo nog lekker even in mijn moestuin aan de slag.  #foodblogswap #donuts #zoet #sweet #bakken #weekend #fbs #foodie #zowordenwenooitdun #instafood #doodblog #foodblogger #doodbloggernl
Deze appelkruimelcake van @suus_laundryfood maakte Deze appelkruimelcake van @suus_laundryfood maakte ik voor de #swiepswoepswap  van deze maand. Eigenlijk had ik de grostle uitgezocht, want die had ik al op mijn “nog eens  te bloggen” lijstje staan. Ik maakte een erg lekkere variant, maar maakte geen foto omdat we onverwacht laat aten, het al donker was en ik te veel trek had om nog een foto te maken. Dus maakte ik gisteren appelcake waar ik zelf nog amandelsnippers aan toevoegde.  Deze cake verschijnt niet op mijn blog, want daar bleek al een lekkere appelkruimelcake te staan 😬. Het recept voor de cake vind je bij @suus_laundryfood. Kun je gelijk even door alle andere recepten snuffelen. #swiepswoepswap  #cake #bakken #zoet #sweet #bakken #appel #appelcake #weekend @mandyandmore
Hoewel ik heb grote sneeuwfan ben zijn we toch 2 Hoewel ik heb grote sneeuwfan  ben zijn we toch 2 keer gaan wandelen dit weekend. Wat wonen we toch in een mooie omgeving! Maarten maakte ook nog even een snowface (swipe) en had daarna een koud hoofd 😂 #sneeuw #wandelen #sneeuwwandeling  #koningshof #overveen #winter #bijnalente #kannietwachten
Ik zit komend weekend lekker onder een dekentje op Ik zit komend weekend lekker onder een dekentje op de bank in mijn nieuwe boek te bladeren 😀. Njam, de tv-zender van Vlaanderen en Nederland bestaat 10 jaar. Om dat te vieren is er een jubileumkookboek gemaakt. Het staat vol feestrecepten voor allerlei gelegenheden. Voor mij een mooie gelegenheid kennis te maken met Njam en de tv-programma’s te gaan ontdekken. Kijken jullie wel eens naar Njam? #gekregen #njam #koken #kooktv #tv #nieuweharing @marcuspolman #kookboek #food #foodie #kookboeken #feest #jubileumboek #foodblogger #foodblog #weekend #nooitgenoegkookboeken
Chinese loempia’s gemaakt vandaag en gisteren. D Chinese loempia’s gemaakt vandaag en gisteren. De vulling mag nog iets meer op smaak en het deeg heeft ook nog wat aanpassing nodig. De loempiavellen van vandaag waren al wel veel beter dan die van gisteren.  Ik experimenteer nog even door komende weken. #loempia #chinees #chineseloempia #snacklunch #experimenteren #test #food #foodie #weekend #foodblogger
Gisteren bakte ik een appeltaart voor Maarten omda Gisteren bakte ik een appeltaart voor Maarten omdat hij daar blij van wordt. Deze keer uit het boek Rutger bakt De 100 allerbeste recepten. Ook dit recept viel weer erg in de smaak. #appeltaart #zoet #bakken #baking #carreraculinair #rutgerbakt #rutgers100allerbeste #baktotaalbouwhuis #food #foodblog #foodblogger #foodblognl #foodbloggernl #instafood #weekend #genieten
Mexicaanse bonensoep van @culi_sandra. Daar knap j Mexicaanse bonensoep van @culi_sandra. Daar knap je van op op zo’n gure dag als vandaag. Snel klaar, lekker en gezond. #mexicaans #soep #bonensoep #fbs #foodblogswap #foodblog #foodbloggernl #foodblogger #instafood #weekend #bonen #gezond
Afgelopen week maakte ik een heerlijke pie met kip Afgelopen week maakte ik een heerlijke pie met kip en prei uit het boek Rutger bakt van @rutgerbakt. Het deeg was lekker krokant en de vulling mals en sappig. De dag erna aten we het restant en toen was de pie zelfs nog lekkerder. Kortom; dit is een blijvertje en ik ga zeker nog variaties bedenken op de vulling. De recensie van het boek Rutger bakt De 100 allerbeste recepten verschijnt binnenkort op Duizend en 1 dag. #Rutgerbakt #Rutgers100allerbeste #baktotaalbouwhuis #carreraculinair #pie #kip #bakken #hartig #food #foodblog #foodblogger #gekregenboek #wedstrijd
Volgen op Instagram
KokenKoken

Archief

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in