Twee jaar geleden waren we een paar weken in Vietnam. We aten daar heerlijke loempia’s met verschillende vullingen; meestal met varkensgehakt, garnalen en groenten.
De loempia’s worden een beetje anders gemaakt dan we ze hier kennen, want ze hebben meestal een jasje van rijstvel in plaats van loempiavel. Erg lekker, maar een stuk moeilijker om te bakken. Ze scheuren snel tijdens het bakken en kleuren niet zo mooi egaal bruin. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dat was geen succes. Overigens zat er in Vietnam ook veel verschil in kwaliteit. We hebben er best veel gegeten, maar de een was heel wat lekkerder dan de ander. De lekkerste aten we bij onze gids waarmee we een fiets- boottocht deden. Als ik er aan terugdenk krijg ik er gelijk weer trek in.
Het is dan ook te gek voor woorden dat er nog steeds geen recept voor loempia’s op Duizend en 1 dag stond. Ik maakte toch al verschillende varianten. Vandaag dus een versie van de Vietnamese loempia zoals we hem hier kennen. Met kip en groenten. Eet smakelijk!
Vietnamese loempia
Ingrediënten voor 20 stuks
- 20 ontdooide grote loempiavellen
- 600 gram kipgehakt
- 0,5 (middelgrote) winterwortel
- 50 gram taugé
- 3 bosuitjes
- 1/4 (kleine) witte kool
- 0,5 eetlepel gehakte gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine ui
- 1 theelepel sojasaus
- 0,5 theelepel srirachasaus (of sambal)
- witte peper, zwarte peper en zout
- 1 eetlepel olie
- een eiwit of wat water
- olie om in te frituren
- chilisaus
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook samen met de gember een paar minuten op middelhoog vuur. Doe dan de kip erbij en bak het al roerend rul.
Rasp de wortel en de kool fijn of snijd ze in heel dunne reepjes. Als de kip gaar is doe je de wortel en de kool erbij. Roer even goed door. Snijd de taugé en de bosuitjes fijn en doe ze in de pan. Voeg peper, zout, sojasaus en srirachasaus toe en roer weer goed door. Proef of het mengsel goed op smaak is en laat afkoelen.
Leg de loempiavellen tussen een dubbelgevouwen natte theedoek. Anders drogen ze uit. Trek er steeds voorzichtig eentje af en vouw dan de theedoek er weer overheen.
Leg het loempiavel met een punt naar je toe op een snijplank of aanrechtblad. Leg een flinke eetlepel vulling in de vorm van een worst in de onderste driekhoek op het vel. Vouw de onderste punt over de vulling; rol het vel een slag naar de bovenste punt en vouw dan de zijpunten naar het midden. Rol de loempia verder naar boven en plak het bovenste puntje vast met wat eiwit of water. Zorg dat de hoeveelheid vulling steeds ongeveer gelijk is anders moet de ene loempia langer bakken dan de andere. En dat is onhandig.
Verhit de olie tot 180 graden en bak de loempia’s in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer met chilisaus.
Rory
Ah, het doet mij terugdenken aan vroeger. Mijn moeder maakte zulke ontzettend lekkere loempiaatjes (op de Indonesische manier, dus ze waren wat groter). Maar dan ook gemaakt met heel fijn gehakte stukjes gebakken kip. Zo ontzettend lekker. Ik weet nog wel dat het bijzonder veel werk was. Zij deed er ook nog gebakken tahoe in. Mjam. Jouw recept klinkt ook heerlijk.
Martine
Die zijn vast ook heerlijk. Ik heb ook ergens nog een Indonesische versie die ik met gemengd gehakt maakte. Die zal ik eens opzoeken, want die waren ook heel lekker.
Ik heb ze opgewarmd in een airfryer
Voor de tijd lichtjes met olie gedaan
en dan 12-15 op 180-200 graden wel af en toe in de gaten houden . Maar smaak is er niet minder om en geen gescheurd .
Leuk om te weten dat dat ook lukt!