Er lagen nog steeds dadels in de kast; overgebleven van het kerstdessert (sticky toffee pudding) Eigenlijk vind ik dadels alleen lekker als ze ergens doorheen zitten en je ze niet zo goed proeft. Daarom maakte ik gisteren bananenbrood met dadels uit de Allerhande van januari. Dit bananenbrood is erg lekker en luchtig. Stukjes hazelnoot of chocolade zouden er ook erg lekker in smaken.
Volkoren bananenbrood met dadels
Ingrediënten
- 8 verse dadels
- 250 gram volkorenmeel + 1 eetlepel voor door de dadels
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eetlepels keukenstroop
- 2 eieren
- 3 (over)rijpe bananen, geprakt
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- ingevette cakevorm van 30 cm
- bakpapier
- sateprikker
Bekleed de cakevorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd de dadels in reepjes en bestrooi met 1 eetlepel meel. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de cake zakken.
Klop de boter en suiker met een mixer in 5 minuten tot een luchtige massa. Klop de stroop erdoor. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop nog 3 minuten.
Spatel de dadels, banaan, kaneel, meel en het bakpoeder er luchtig door. Schep in de cakevorm.
Bak het bananenbrood in de oven in ca 1 uur en 10 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een sateprikker. komt die er schoon uit, dan is het brood gaar. Laat buiten de oven 20 minuten afkoelen in de vorm. Neem het brood uit de vorm en laar in 40 minuten verder afkoelen.
Geef een reactie