Een belangrijk onderdeel van ons weekendje Baarn is Hete Truus. Hete Truus is een zelfgebouwde oven van een olievat, waar we o.a. pizza’s, appeltaart, brownies, aardappelschotels en zalmforel in gebakken hebben. Afhankelijk van de temperatuur van de oven en de handigheidjes die we verzinnen (op tijd beginnen met oven opstoken, rooster onder de taart zodat het bakblik niet direct op de hete tegels staat) hebben we uitstekende of iets minder uitstekende resultaten.
Nienke maakt zeer regelmatig broodpudding. En ook tijdens ons weekendje Baarn is het inmiddels traditie dat er oud brood mee gaat om broodpudding van te maken. In combinatie met (of als vervanging van) het brood kun je ook restjes ontbijtkoek, croissants, suikerbrood enz gebruiken. Omdat ik zelf niet van rozijnen houd, doe ik die er zelf nooit in, maar in het oorspronkelijke recept horen ze wel. Hoeveelheden appel en rozijnen, appel kun je naar smaak toevoegen. Volgens mij kun je met de hoeveelheden van de ingrediënten sowieso best wat experimenteren. Op internet vind ik allerlei varianten met minder suiker, veel meer eieren, allerlei variaties met toevoegingen enzovoort.
Broodpudding
Ingrediënten
- 300 gram oud brood
- 200 ml melk
- 100 gram boter
- 200 gram suiker
- 50 gram rozijnen
- 1 ei
- 1 appel
- kaneel
- citroensap
Verkruimel al het brood in kleine stukjes in een kom. Breng de boter en de melk samen aan de kook in een pannetje. Doe de warme melk en boter bij het brood en de suiker. Doe de overige ingredienten erbij en kneed het mengsel met je handen door elkaar.
Vet een passende vorm in en doe het mengsel erin.
Zet dit in de oven (200C) en laat het in ongeveer 45 minuten gaar worden.
Ik gebruik vaak rietsuiker en een scheutje ahornsiroop.
Geef een reactie