Ieder jaar kamperen wij met hemelvaart met een vriendengroep op een scoutingterrein waar we vuur mogen stoken en dus op houtvuur mogen koken. We hebben er in de loop van de jaren heerlijke maaltijden gemaakt. We aten zalmforel, brood, appeltaart, broodpudding en pizza’s uit de oven, maakten goulash, chili con carne en soep in grote hoeveelheden en grilden kip en vlees op spit en rooster.
Robin en Ingrid nemen elk jaar de Bograc met fornuis mee. Een bograc is een Hongaarse pan waarin een soort goulash gemaakt wordt. Je kunt hem met een ketting aan een driepoot hangen, maar wij gebruiken de bijbehorende op houtvuur gestookte ketel met schoorsteen waar de pan precies inpast. Dit jaar maakten we er soep in. Het recept van de soep namen Robin en Ingrid ook mee. Het komt van internet, maar de precieze bron is mij onbekend.
Maaltijdsoep
Ingrediënten voor 4 personen
- 50 gram chorizo, in kleine blokjes
- 450 magere runderlap, in reepjes van 1 cm breed
- 800 gram kleingesneden tomaten
- 125 gram geroosterde paprika’s (pot), uitgelekt, in dunne reepjes
- 400 gram limabonen uit blik, uitgelekt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- 350 gram mais uit blik, uitgelekt
- 2 eetlepels bladpeterselie, fijngesneden
- 1 teentje fijngesneden knoflook
Doe de chorizo in een braadpan met zware bodem. Bak de worst ca. 5 minuten op matig vuur, onder regelmatig omscheppen, tot het vet enigszins smelt en de worst een beetje knapperig wordt. Schep de chorizo met een schuimspaan uit de pan. laat het gesmolten vet in de pan. Dit geeft de soep extra smaak.
Doe de reepjes rundvlees in de pan en bak ze ca 10 minuten in het hete vet totdat ze rondom goudbruin zijn; roer af en toe door.
Bak de knoflook even mee en voeg de chorizo weer toe. Schep de tomaten met hun vocht en de paprika’s erbij. Schenk er 5 dl water bij (wij vervingen een gedeelte van het water door het uitlekvocht van de paprika’s, bonen en mais). Breng het geheel aan de kook. Voeg de limabonen, oregano en paprikapoeder toe. Laat de soep afgedekt op laag vuur ca 30 minuten, of tot het vlees gaar is, zachtjes koken. Voeg de mais toe en warm deze nog even goed door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi er kort voor het opdienen de peterselie door.
Martine
Ik moet eerlijk zeggen dat er ook een onvervalst broodje frikandel langs is geweest. Maar dan wel geroosterd boven een houtvuurtje. Verder aten wij er inderdaad goed van.
Wow, smakelijk! Dat is nog eens wat anders dan het opwarmen van een blik witte bonen in tomatensaus (=mijn associatie met kampeervoedsel 🙂