• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Workshop suikertrekken

24 augustus 2014 By Martine 2 Reacties

Een paar weken geleden waren wij in het bakkerijmuseum in Medemblik. Ik had daarvandaan al een overzicht meegenomen van de workshops die er gegeven worden en hoefde dus niet lang na te denken toen er op internet via Groupon een actie voor de workshops langskwam. Je kon kiezen tussen suikertrekken en cacao schilderen. Dat laatste is niets voor mij, maar suikertrekken klonk interessant; al had ik geen idee wat het was. Ik bekeek een paar filmpjes op youtube en heb me daarna enthousiast opgegeven.

We werden ontvangen met thee en koffie en een verse gevulde koek en daarna gaf Jaap (bedrijfsleider van het museum) ons wat uitleg over suikertrekken. Kort gezegd kook je suiker in water waarbij je het schuim (vuil uit de suiker) eraf schept.

afschuimen

Daarna gaat er glucosestroop bij en later een scheutje azijn. Als het mengsel de juiste temperatuur heeft bereikt giet je het op een siliconen mat en rol je de hete suikermassa voorzichtig naar het midden toe.

Dan vouw je het een aantal keer met behulp van je matje dubbel en kan het echte suikertrekken beginnen. Je trekt dan de rol suiker uit elkaar en vouwt het weer dubbel. Dan gaat het heel mooi glanzen en met genoeg ervaring kun je zien wanneer het goed is.

Dat hadden wij vanzelfsprekend nog niet onder de knie dus wij vertrouwden geheel op de ruime ervaring van Jaap. Dat zou de rest van de ochtend geen overbodige luxe blijken want we gingen suikerrozen maken. Jaap liet ons zien hoe we rozenblaadjes konden maken en hoe we daar later een roos van konden maken. Dat klinkt heel eenvoudig, maar was in de praktijk een behoorlijk frustrerende bezigheid. De suikermassa wordt ontzettend snel hard en is dan niet goed meer te verwerken, waardoor je of geen rozenblaadje meer kunt trekken of je al gemaakte blaadje afbreekt. Tussendoor wordt de suikermassa daarom onder een warmhoudlamp gelegd. Dan wordt de massa weer beter hanteerbaar. Mijn boetseertechnieken zijn niet om over naar huis te schrijven (en mijn geheugen ook niet) dus ik was al lang blij als ik een soort lapje wist te produceren. Uiteindelijk lukte het alle deelnemers om een meer of minder gelukte roos te maken.

De suikermassa onder de warmhoudlamp

Tegen die tijd had ik al wel besloten dat dit soort kunstzinnige hoogstandjes niet thuis herhaald zouden gaan worden, maar het was enorm leuk om het eens te proberen. Je kunt met deze methode ook snoepjes of lollies maken. Dat zie ik mezelf thuis nog wel een keer doen.

Nadat we nog een tweede roos gemaakt hadden (die beduidend beter lukte) liet Jaap ons zien hoe je een strik maakt. Na een aantal rollen suikermassa aan elkaar gedrukt te hebben trok hij er een lange strook van.

Dan werd de sliert met een verhit mesje in stukken gesneden, onder de warmhoudlamp gebogen en dan aan elkaar geplakt door uiteinden van de boogjes te verhitten. Je moest daarvoor wel razendsnel werken anders werd de suiker te hard. Kleine handicap bij dit onderdeel was de beperkte ruimte in de bakkerij voor het aantal mensen.  Tijdens het trekken van de strook moest je soms even wachten tot je genoeg ruimte had om hem op tafel te leggen en in die tijd werd de suiker snel hard. Gelukkig bleek dat ook de dikkere repen goed verwerkt konden worden. Het lukte dus ook iedereen om een strik te fabriceren.
De gemaakte werkstukken kunnen lang bewaard worden als je ze goed afgesloten met een vochtvreter in een plastic box bewaart. Zover kwam het bij mij niet, want toen ik thuis enthousiast mijn productie wilde laten zien trok ik mijn aan het bakpapier gekleefde strik kapot. Een gedeelte van de strik viel op de rozen die vervolgens ook kapot waren. Helaas dus geen prachtige foto waarop mijn kunstwerken mooi uitkomen, maar alleen de in alle haast tussendoor genomen foto’s 🙂

het buigen van een suikerstrook onder de warmhoudlamp

Ik vond de workshop enorm leuk. We hadden een groepje van 7 mensen en er was voldoende aandacht voor iedereen. Jaap bleek een prima workshopleider met duidelijke uitleg en heel veel kennis. De technieken waren zeer leerzaam en ik vind de getrokken suiker er fantastisch uitzien. Dat je een warmhoudlamp (en een rechaud voor onderwarmte) nodig hebt maakt het wellicht iets lastiger om het thuis te doen, maar met wat moeite is het zeker mogelijk.

Meer informatie over de workshops van het museum kun je vinden op de website van museum De oude bakkerij

Categorie: workshop

Vorig bericht: « Bloemkoolstamppot en hartige taart van bloemkoolstamppot
Volgend bericht: Gevulde champignons »

Lees Interacties

Reacties

  1. Bea

    24 augustus 2014 om 09:07

    Leuk verslag en goede foto's.

    Beantwoorden
  2. Nell Nijssen

    24 augustus 2014 om 19:10

    Het ziet er allemaal bere-interessant uit, ook al zal je het in de praktijk niet vaak toepassen. Het is, net als glasblazen, een echte kunst. Van hier in Zeeland ken ik het een klein beetje, nl voor het maken van babbelaars dien je ook lange slierten te trekken. Au-au-au 🙂

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in