Via Groupon heb ik een bon gekocht voor een workshop taarten maken bij Paulien Culinair in de Amsterdamse Pijp, vlakbij de Albert Cuypmarkt. Om 14.00 uur was ik samen met 6 andere cursisten aanwezig in de kleine gezellige keuken van Paulien. We kregen koffie en thee en ze legde ons in het kort uit hoe de komende 2,5 uur eruit zouden zien. Er zouden kleine citroen-meringue taartje en tarte tatin met appel gemaakt gaan worden Daarnaast kregen we de kans met marsepein te werken en vormpjes uit te steken voor op de kleine taartjes.
We begonnen met het maken van het deeg. Omdat we met een oneven aantal waren heb ik alleen gewerkt; de rest van de groep werkte in tweetallen. Het was voor mij dus wel zaak om te onthouden dat ik van alle ingrediënten de helft moest gebruiken. Ik heb het er maar even bijgeschreven in het recept, want voordat je het weet heb je een heel ei bij het deeg gekiept ipv een half ei.
Een tarte tatin is een omgekeerde taart. Er gaat eerst caramel in de vorm; daar leg je de appels op en pas daarna doe je het deeg in de vorm. De vorm moet je goed invetten anders heb je kans dat er een stuk taart achterblijft. Het deeg bestaat uit bloem, suiker, boter en ei. In het deeg maak je een gat zodat de stoom kan ontsnappen.
Voor de citroentaart met meringue gebruikten we ook deeg van boter, bloem, suiker en ei, maar dan in wat andere verhoudingen.
Beide soorten deeg leverden geen problemen op en moesten na het maken even rusten in de koelkast. Gelukkig ontdekte 1 van de cursisten daarna nog dat de suiker uit het recept ook in het deeg had gemoeten, zodat ze dat nog snel toe kon voegen.
Terwijl het deeg in de koelkast lag schilden we de appels voor de tarte tatin en maakte Paulien in een pan de caramel vast klaar. Ook persten we citroenen en raspten we citroen voor door de citroen-meringue. We klutsten de vulling in een pannetje op het vuur en terwijl dat afkoelde vulden we de taartvormen voor de tarte tatin. Eigenlijk raar dat ik die zelf nog nooit gemaakt had.
Tussendoor kregen we allerlei kleurtjes marsepein op tafel en met alle bijbehorende uitstekertjes konden we oefenen met het uitrollen van marsepein en het maken van figuurtjes.
De bodems voor de citroen-meringue gingen met een blindbakvulling (bijv. droge bonen) in de oven. Een blindbakvulling gebruik je om te voorkomen dat de vormpjes helemaal uit model raken tijdens het bakken. Nadat ze afgekoeld waren kon de vulling erin.
Tenslotte werkten we de taart af met de meringue en konden we diverse spuittechnieken proberen. Nadat we met brandertjes de meringue op de taartjes van een mooi bruin kleurtje hadden voorzien versierden we ze met de marsepeinen figuurtjes.Eigenlijk vind ik de taartjes zonder marsepein nog mooier, maar het was leuk om de figuurtjes te maken.
Aan het eind van de workshop werden alle taarten en taartjes in een doos gedaan en konden ze mee naar huis.
Paulien keert de taarten |
Het was een gezellige middag en de taarten zijn erg lekker geworden. De workshop was wel echt gericht op beginnende bakkers; ik had het met alleen de recepten ook wel gered, maar Paulien heeft duidelijk kennis van zaken en houdt bij iedereen in de gaten of het nog goed gaat. Toch heb ik nog wel een leuke tip gekregen. Als je ongekleurde marsepein brandt met een crème brûlée brander geeft dat een heel leuk effect. Dat ga ik dus zeker thuis ook eens proberen.
Als je zelf ook eens een workshop bij Paulien wilt doen (ze geeft allerlei verschillende workshops voor beginners en gevorderden) kun je kijken op de website van Paulien Culinair.
Bo
Dat ziet er onwijs lekker en gezellig uit!