• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Workshop vis fileren in Katwijk

10 mei 2018 By Martine 4 Reacties

Als foodblogger krijg je soms heel erg leuke dingen in de schoot geworpen. Deze keer mocht ik op uitnodiging van Arie Kuijt van visfileren.nl meedoen aan een workshop vis fileren.
Maarten gaat zo gauw hij de kans heeft graag met zijn bootje op zee vissen en vangt dan met enige regelmaat kabeljauw. Eenmaal thuis is de vis fileren niet het eerste waar hij nog zin in heeft en het zou dus best handig zijn als ik dat ook kan.
Dus reed ik op een vrijdagavond tussen de ontluikende bollenvellen naar Katwijk, vast van plan om de kunst af te kijken van Arie.

De voorbereiding

Met 17 anderen, waaronder foodblogster Andrea van Anniepannie hees ik me in een jas, sjorde ik een netje om mijn haren en zocht ik een plekje uit in de werkplaats, waar we eerst uitleg kregen over de te fileren vissen. In de bakken voor ons lagen knetterverse schelvis, kabeljauw, zeewolf, poon en wijting uitgestald. Nadat we over elke soort vis wat uitleg hadden gekregen gingen we aan de slag.


Het fileren


Om te beginnen kwamen de wijting en de makreel op tafel. Arie liet steeds eerst zien wat de bedoeling was en daarna gingen we zelf aan de slag. We zagen hoe je filets van de graat af snijdt, maar ook hoe je moet vlinderen, waarbij je de graat er meer tussenuit snijdt.

 


Ik vond het fantastisch om te zien hoe Arie steeds in 1 vloeiende beweging het mes door de vis liet gaan om vervolgens een retestrakke filet te laten zien. Dat wilde ik ook kunnen. Helaas bleek al snel dat ik nog helemaal onderaan de visfileerladder stond, want het was toch best moeilijk. De makreel ging aardig, maar hoe zachter de vis, hoe moeilijker het fileren. Dat gaat dus nog heel veel oefening kosten. 

De zeewolf en kabeljauw hadden fileertechnisch een wat andere aanpak. Lastig om allemaal te onthouden en heel handig dat je met meer mensen aan een tafel staat. Zo kun je elkaar nog eens vragen hoe je nu ook alweer je mes moest vasthouden en welke kant van de vis naar je toe moet liggen. Gelukkig liep Arie rond om hier en daar bij te sturen, tips te geven en nog eens te laten zien hoe je ook alweer je mes moest zetten.
En met Andrea en haar “schoonneef” Bas aan de overkant van de tafel was het ook  nog eens heel gezellig. Andrea schreef overigens ook een verslag van deze workshop.

Filmpjes

Op de site van visfileren.nl kun je heel veel filmpjes vinden om na de workshop nog eens te kijken hoe het ook alweer ging.
Hier zie je bijv. hoe kabeljauw gefileerd wordt:

Proeven

Tijdens het fileren kon je een filetje laten bakken als je wilde om de verschillende vissoorten te proeven. En zo’n vers gebakken visje is toch wel echt heel erg lekker!

Ook zin gekregen in een workshop?

Heb je na dit verslag zelf ook zin gekregen om met vis aan de slag te gaan, dan kun je via visfileren.nl een workshop boeken. Er zijn diverse soorten workshops: o.a. haring, rondvis, dorade en zeebaars. over het algemeen kostten de workshops € 65,- en dan ga je ook nog met een lekkere bak vis naar huis. Heb niet de illusie dat je als volleerd visfileerder naar huis gaat. Je leert tijdens de workshop hoe het moet en door heel veel oefenen ga je het pas echt onder de knie krijgen.

Deze workshop werd mij aangeboden door visfileren.nl

Categorie: workshop Tags: vis

Vorig bericht: « De beste fudgy brownies ever!
Volgend bericht: Culiperslunch »

Lees Interacties

Reacties

  1. Andrea

    11 mei 2018 om 07:57

    Hoi Martine! Wat was het leerzaam en gezellig! Heel leuk om jou eens ‘in het echt’ te ontmoeten. Leuk stuk heb je geschreven! Liefs Andrea

    Beantwoorden
  2. Martine

    24 mei 2018 om 20:25

    Ik vond het ook heel gezellig! We komen elkaar vast nog wel eens tegen ergens. Liefs, Martine

    Beantwoorden
  3. Henk den Heijer

    3 juni 2021 om 08:08

    Cursus haring fileren gedaan perfecte uitleg deze mensen kunnen hun vak en een leuk Team bedankt

    Beantwoorden
    • Martine

      3 juni 2021 om 20:31

      Wat leuk dat je dat gedaan hebt!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in