• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Workshop vis fileren in Katwijk

10 mei 2018 By Martine 4 Reacties

Als foodblogger krijg je soms heel erg leuke dingen in de schoot geworpen. Deze keer mocht ik op uitnodiging van Arie Kuijt van visfileren.nl meedoen aan een workshop vis fileren.
Maarten gaat zo gauw hij de kans heeft graag met zijn bootje op zee vissen en vangt dan met enige regelmaat kabeljauw. Eenmaal thuis is de vis fileren niet het eerste waar hij nog zin in heeft en het zou dus best handig zijn als ik dat ook kan.
Dus reed ik op een vrijdagavond tussen de ontluikende bollenvellen naar Katwijk, vast van plan om de kunst af te kijken van Arie.

De voorbereiding

Met 17 anderen, waaronder foodblogster Andrea van Anniepannie hees ik me in een jas, sjorde ik een netje om mijn haren en zocht ik een plekje uit in de werkplaats, waar we eerst uitleg kregen over de te fileren vissen. In de bakken voor ons lagen knetterverse schelvis, kabeljauw, zeewolf, poon en wijting uitgestald. Nadat we over elke soort vis wat uitleg hadden gekregen gingen we aan de slag.


Het fileren


Om te beginnen kwamen de wijting en de makreel op tafel. Arie liet steeds eerst zien wat de bedoeling was en daarna gingen we zelf aan de slag. We zagen hoe je filets van de graat af snijdt, maar ook hoe je moet vlinderen, waarbij je de graat er meer tussenuit snijdt.

 


Ik vond het fantastisch om te zien hoe Arie steeds in 1 vloeiende beweging het mes door de vis liet gaan om vervolgens een retestrakke filet te laten zien. Dat wilde ik ook kunnen. Helaas bleek al snel dat ik nog helemaal onderaan de visfileerladder stond, want het was toch best moeilijk. De makreel ging aardig, maar hoe zachter de vis, hoe moeilijker het fileren. Dat gaat dus nog heel veel oefening kosten. 

De zeewolf en kabeljauw hadden fileertechnisch een wat andere aanpak. Lastig om allemaal te onthouden en heel handig dat je met meer mensen aan een tafel staat. Zo kun je elkaar nog eens vragen hoe je nu ook alweer je mes moest vasthouden en welke kant van de vis naar je toe moet liggen. Gelukkig liep Arie rond om hier en daar bij te sturen, tips te geven en nog eens te laten zien hoe je ook alweer je mes moest zetten.
En met Andrea en haar “schoonneef” Bas aan de overkant van de tafel was het ook  nog eens heel gezellig. Andrea schreef overigens ook een verslag van deze workshop.

Filmpjes

Op de site van visfileren.nl kun je heel veel filmpjes vinden om na de workshop nog eens te kijken hoe het ook alweer ging.
Hier zie je bijv. hoe kabeljauw gefileerd wordt:

Proeven

Tijdens het fileren kon je een filetje laten bakken als je wilde om de verschillende vissoorten te proeven. En zo’n vers gebakken visje is toch wel echt heel erg lekker!

Ook zin gekregen in een workshop?

Heb je na dit verslag zelf ook zin gekregen om met vis aan de slag te gaan, dan kun je via visfileren.nl een workshop boeken. Er zijn diverse soorten workshops: o.a. haring, rondvis, dorade en zeebaars. over het algemeen kostten de workshops € 65,- en dan ga je ook nog met een lekkere bak vis naar huis. Heb niet de illusie dat je als volleerd visfileerder naar huis gaat. Je leert tijdens de workshop hoe het moet en door heel veel oefenen ga je het pas echt onder de knie krijgen.

Deze workshop werd mij aangeboden door visfileren.nl

Categorie: workshop Tags: vis

Vorig bericht: « De beste fudgy brownies ever!
Volgend bericht: Culiperslunch »

Lees Interacties

Reacties

  1. Andrea

    11 mei 2018 om 07:57

    Hoi Martine! Wat was het leerzaam en gezellig! Heel leuk om jou eens ‘in het echt’ te ontmoeten. Leuk stuk heb je geschreven! Liefs Andrea

    Beantwoorden
  2. Martine

    24 mei 2018 om 20:25

    Ik vond het ook heel gezellig! We komen elkaar vast nog wel eens tegen ergens. Liefs, Martine

    Beantwoorden
  3. Henk den Heijer

    3 juni 2021 om 08:08

    Cursus haring fileren gedaan perfecte uitleg deze mensen kunnen hun vak en een leuk Team bedankt

    Beantwoorden
    • Martine

      3 juni 2021 om 20:31

      Wat leuk dat je dat gedaan hebt!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in