Er stonden al eerder worstenbroodjes op Duizend en 1 dag, maar de foto was wel echt heel erg slecht; de broodjes zagen er niet mooi uit en waren soms zelfs opengescheurd. Dat vroeg om verbetering. En zie hier, de verbeterde versie van de worstenbroodjes. Lekker zachte fluffy broodjes met een kruidige gehaktvulling.
Ik deed net als bij de saucijzenbroodjes soezenbeslag door het gehakt omdat het daar wat smeuïger van wordt en er wat door uitzet zodat er minder ruimte zit tussen brood en gehakt. Je kunt het ook gewoon weglaten.
Opwarmen
De broodjes zijn gebakken uitstekend in te vriezen. Opwarmen doe je in een oven van 175 graden (of 155 graden hetelucht). Als ze op kamertemperatuur zijn een minuut of 10 en bevroren ongeveer 15 minuten. Dit hangt een beetje van je oven af. Je kunt ze ook eerst ontdooien in de magnetron. Leg ze bij het opwarmen in het midden van de oven op een rooster of bakplaat.
Worstenbroodjes
INGREDIËNTEN VOOR 16 BROODJES
voor het deeg
- 500 gram bloem
- 10 gram basterdsuiker
- 275 ml lauwe volle melk
- 7 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 50 ml olie
voor het soezenbeslag
- 50 ml melk
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 1 groot ei
voor het gehakt
- 500 gram gemengd gehakt
- soezenbeslag op kamertemperatuur
- 1 geklutst ei
- 50 gram paneermeel, beschuit of panko
- 1,5 theelepel zout
- 2 theelepels witte peper
- 2 theelepels nootmuskaat
- 2 theelepels worcestersauce
- 2 theelepels mosterd
Voor de afwerking
- 1 losgeklopt ei
Maak eerst het soezenbeslag. Daarvoor doe je de melk en de boter in een steelpan. Verwarm tot de boter gesmolten is en doe er dan in 1 keer de bloem en het zout bij. Roer goed door tot alle bloem is opgenomen en laat dit op laag vuur een paar minuten garen. Laat heel even een beetje afkoelen en doe dan van het vuur af het ei erbij. Roer goed door tot het ei helemaal is opgenomen en het een stevig beslag is geworden. In het begin lijkt het of het ei niet goed mengt, maar dat is een kwestie van blijven roeren.
Laat het beslag afkoelen.
Meng de bloem met de suiker, gist en olie in een kom. Voeg de melk en het zout toe en kneed het mengsel met de hand of met een keukenmachine tot een soepel deeg. Doe er evt een scheutje water bij als het deeg nog wat te droog is (ik gebruikte 1,5 eetlepel water).
Laat het deeg, afgedekt met plastic, een kwartiertje rusten op een warme plaats.
Doe het gehakt met de overige ingrediënten in een kom en kneed goed door. Verdeel het gehakt in stukjes van ongeveer 30 gram en rol ze tot een worstje.
Haal steeds een stukje deeg van ongeveer 45 gram van de bol deeg en vorm er een bolletje van. Dit doe je door je hand als een kommetje over je deegbolletje heen te zetten en het dan rond te rollen over het aanrecht terwijl je je pink en je duim steeds iets dichter naar elkaar toebrengt. Zo komt er spanning op het deeg te staan. Rol dan met een deegroller het bolletje deeg tot een ovaal plat plakje. Leg er een worstje op en vouw de ovaal dubbel. Het deegplakje moet zo groot zijn dat dat precies past. Druk de randjes goed tegen elkaar aan en rol het broodje dan een paar keer over het aanrecht. Je kunt terwijl je dat doet de zijkanten van het broodje naar beneden duwen zodat het overtollige deeg er vanzelf afvalt. Leg de broodjes met de naad naar beneden op bakpapier op een bakplaat. Kwast in met het losgeklopte ei en laat een uur onder plasticfolie rijzen op een warme plaats. Smeer de broodjes vlak voor ze de oven in gaan nog een keer in met losgeklopt ei.
Verwarm de oven voor op 230 graden (210 hetelucht) en bak de broodjes in 10 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Voedingsblog
Ziet er erg lekker uit en ben benieuwd hoe het smaakt, ik ga het uitproberen, bedankt voor het delen! 🙂
Martine
Dankjewel! Ik ben benieuwd wat je van de worstenbroodjes vindt.