Mijn enige bijdrage voor de kerstdagen dit jaar was een voorgerechtje op dag 1. Het werd een plakje zalmpaté met een sneetje geroosterd boerenbrood en gezouten boter.
Zalmpaté
Ingrediënten voor een kleine glazen cakevorm (1/2 liter)
- 1 geroosterde paprika uit een pot
- 2 lente-uitjes
- 100 gram gerookte zalm
- 250 gram zalmfilet
- 1 ei
- 1/8 liter crème fraîche
- zout
- (versgemalen) peper
- olie voor het invetten
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd intussen de paprika in kleine stukjes en de schoongemaakte uitjes in smalle ringetjes.
Snipper de gerookte zalm fijn en snijd de verse zalm in stukjes.
Pureer de verse zalm met het ei en de crème fraîche in een foodprocessor. Voeg 1 theelepel zout en peper naar smaak toe.
Schep de paprika, gerookte zalm en de uiringetjes door de zalmpuree.
Vet de cakevorm in en schep de zalmmassa erin.
Dek de vorm af met aluminiumfolie.
Zet de vorm in een braadslede; schenk zoveel kokend water in de braadslede dat de vorm voor ca. de helft onderstaat en schuif het geheel in de oven.
Laat de zalmpaté in ca. 30 minuten gaar worden.
Neem de zalmpaté uit de oven en laat hem afkoelen. Zet de afgekoelde paté ca. 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Stort de paté op een platte schaal en snijd hem in plakken.
(bron: De lekkerste tapas van Het Nederlands Zuivelbureau)
Anoniem
Ik mocht ervan genieten en ik kan zeggen dat het heerlijk was. mama van Martine
Christien
De zalm paté was heerlijk, echt een aanrader voor een feestje!