Voor de foodblogswap van mei kookte ik van de blog van Gereon: Gereons Keuken Thuis. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje op zijn blog te nemen. Je vindt er interviews, lekkere recepten, weetjes en veel wijnkennis.
Al snel viel mijn oog op het recept van de zarzuela. Ik had nog nooit van het gerecht gehoord, maar aangezien Maarten af en toe kabeljauw vangt, was ik direct geïnteresseerd. Het bleek een heerlijke, zomerse maaltijd die we zeker vaker zullen eten, liefst met vers gevangen kabeljauw.
Het gerecht is net zo’n kleurrijk allegaartje als de volkse theatervoorstelling waar het naar genoemd is. In Madrid staat het Teatro de la Zarzuela waar de humoristische zangspelen nog steeds opgevoerd worden.
Het gerecht is net zo’n kleurrijk allegaartje als de volkse theatervoorstelling waar het naar genoemd is. In Madrid staat het Teatro de la Zarzuela waar de humoristische zangspelen nog steeds opgevoerd worden.
zarzuela
Ingrediënten voor 4 personen
- 6 el olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook in stukjes
- 1 laurierblad
- 4 draadjes saffraan
- 1 tl paprikapoeder pittig (ik gebruikte een pittige, gerookte variant)
- 1 Spaans pepertje in kleine ringetjes (zonder zaadjes en zaadlijsten)
- 2 el tomatenpuree
- 4 tomaten (in stukjes gesneden)
- 250 ml witte wijn
- 1 visbouillonblokje
- 500 g zeevruchten gemengd
- 500 g visfilet bijvoorbeeld kabeljauw in stukken
- 10 grote gamba’s (garnering)
- peterselie gehakt
- peper, zout
- citroen
Verwarm de olie in een pan en fruit de ui op laag vuur. Voeg het laurierblad, de knoflook, saffraandraadjes, paprikapoeder en Spaanse peper toe en bak die even mee, zodat de aroma’s vrijkomen. Bak dan de tomatenpuree even mee en voeg daarna de tomaten toe. Laat alles even sudderen.
Doe de witte wijn en het visbouillonblokje erbij en laat even doorkoken. Voeg de kabeljauw en de zeevruchten toe. Doe een deksel op de pan en laat nog 15 minuten doorsudderen.
Garneer daarna de Zarzuela met partjes citroen, wat gehakte peterselie en de verwarmde gamba’s.
Gereon geeft als wijnadvies: koude Spaanse rosé van de Garnacha druif.
gereon de leeuw
Goedemorgen Martine,
Wat leuk dat je gekozen hebt voor Zarzuela. Ook heb ik nooit de link gelegd tussen het Zarzuela theater en dit gerecht. Leuk om te vernemen.
Ik hoop dat het smaakt.
Fijne dag Gereon
Martine
Het smaakte heerlijk Gereon!
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Sorry Nell, ik wilde reageren op je reactie en heb hem toen per ongeluk verwijderd. En ik vond hem nog wel zo leuk 🙁